Werkgevers en zorgpersoneel slaken dezelfde noodkreet

26/03/2010 08:46

Zorgnet Vlaanderen

Een verouderde sociale wetgeving over de minimale rustperiode tussen twee opeenvolgende shiften brengt de flexibiliteit van het verpleegkundig beroep danig in gevaar. Bovendien komt de uurregeling de work-life balance allerminst ten goede. Het zorgpersoneel kreunt en zucht, maar vindt nergens gehoor. Behalve dan op sociale netwerksites, waar het protest in groten getale weerklinkt. Zorgnet Vlaanderen trekt samen met het personeel aan de alarmbel.

De laatste jaren drijft de sociale inspectie de controle naar de toepassing van de arbeidswetgeving in zorgvoorzieningen op. De al te strikte regulering maakt de situatie voor zowel werkgevers als werknemers van zorgvoorzieningen niet werkbaar. Een van de grote bekommernissen van beide partijen vormt de minimale rusttijd van elf uur tussen twee prestaties. Die maakt deel uit van het zogenaamde 'gezond roosteren', maar stamt uit het industriële tijdperk en wordt door de betrokkenen veeleer ervaren als een struikelblok dan wel een voordeel.

Verpleegkundige Jeroen Meykens trekt ten strijde met de Facebookgroep 'Neen aan gezond roosteren voor verpleegkundigen'. De groep telt inmiddels bijna 2.500 leden, een duidelijk teken dat het probleem leeft op de werkvloer. Daarnaast startte Meykens een enquête naar 'gezond roosteren' bij het zorgpersoneel, waaraan tot nu toe liefst 500 mensen deelnamen (link naar de enquête). Tot dusver is zomaar 93% van hen gekant tegen het systeem. Ook andere verpleegkundigen proberen uit volle macht de stem van het zorgpersoneel te laten weerklinken. In een aantal voorzieningen startte het personeel een petitie tegen de 11-uursregeling. Die werd in alle gevallen door meer dan 85% van de verpleegkundigen gesteund.

De werkgevers ondersteunen de vraag van het zorgpersoneel volledig. Zorgnet Vlaanderen doet in zijn eisenbundel voor het federaal sociaal akkoord 2011-2016 het concrete voorstel de minimale rustperiode van elf uur tussen opeenvolgende prestaties te verlagen tot negen uur onder welbepaalde omstandigheden. Een maatregel die gesteund wordt door zowel werkgevers als werknemers en bovendien niets extra kost.

De volledige eisenbundel van Zorgnet Vlaanderen voor het federaal sociaal akkoord 2011-2016 vindt u op www.zorgnetvlaanderen.be (rubriek: publicaties).

Contact:

cz@zorgnetvlaanderen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel