Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

051_2010

Sittard-Geleen behaalt titel Fairtrade Gemeente!

Sittard-Geleen, 25 maart 2010 - Sittard-Geleen is de 1e Limburgse gemeente die de titel behaalt. In 2008 besloot het college om zich extra in te spannen op het gebied van eerlijke handel en hiermee de titel Fairtrade Gemeente te verkrijgen. De inspanningen zijn nu beloond door de landelijke fairtrade campagne. 'De gemeente Sittard-Geleen scoort op alle criteria zeer goed. Een pluim waard!', aldus de landelijke campagne.

Om voldoende fairtrade te zijn, moest de gemeente voldoen aan een aantal criteria.

Een lokale werkgroep moet het gebruik van fairtrade producten stimuleren en activiteiten rond dit thema organiseren. De gemeente, de Wereldwinkels, Vereniging Mondiaal Beleid, COS Limburg en andere vrijwilligers hebben zich de afgelopen tijd hiervoor ingezet. Zo is er op de St. Joepmarkt nadrukkelijk aandacht besteed aan Fairtrade, was er een fairtrade stand op het Musadafestival en zijn er diverse activiteiten georganiseerd in de Fairtrade Week. De meest recente activiteit was de succesvolle thema-avond over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 'Wij hopen dat wij door middel van deze activiteiten meer ondernemers bereiken en stimuleren om eerlijke producten te gebruiken en te verkopen', aldus wethouder Berry van Rijswijk (Mondiaal beleid).

De gemeente moet natuurlijk ook zelf fairtrade producten gebruiken. Uit de koffieautomaten komt al jaren fairtrade koffie en thee. Hiernaast moeten er voldoende winkeliers, horecaondernemers, scholen en andere organisaties in de gemeente eerlijke producten gebruiken of verkopen. Steeds meer winkels, van supermarkt tot bouwmarkt en van kledingzaak tot vishandel, verkopen fairtrade producten. Ook veel horecazaken in onze gemeente hebben fairtrade gerechten op de menukaart staan. Een volledige lijst met alle deelnemers is te vinden op www.sittard-geleen.nl/fairtrade.

Aan het behalen van de titel zal de projectgroep binnenkort bijzondere aandacht besteden. Naast de officiële uitreiking van de titel door de landelijke campagneleiding, wordt er later dit jaar een evenement voor de stad georganiseerd. Meer informatie hierover krijgt u binnenkort.

Natuurlijk blijft de gemeente zoeken naar meer nieuwe deelnemers om Fairtrade Gemeente te blijven in de toekomst. Initiatieven en interesse kenbaar maken kan via fairtrade@sittard-geleen.nl.


---




Gemeente Sittard-Geleen