Gemeente De Wolden


Persbericht












Zuidwolde, 26 maart 2010





Grootste partijen De Wolden in beeld voor nieuwe coalitie


De drie grootste politieke partijen, Gemeentebelangen, VVD en CDA in De Wolden zijn in beeld voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Dit blijkt uit de gesprekken die formateur Petra Haanstra heeft gevoerd met alle zeven partijen. De partijen hebben aangegeven de verkiezingsuitslag te respecteren. Er is een gezamenlijke voorkeur om de uitspraak van de kiezer tot uitdrukking te laten komen in de te vormen coalitie.

Het meeste draagvlak bestaat voor een brede coalitie van de drie grote partijen. Gezien de economisch moeilijke tijden komt de gemeente voor complexe afwegingen te staan. Een voordeel is dat een breed draagvlak de besluitvorming hierover kan versterken. Een punt van aandacht is echter dat een coalitie van veertien zetels de dynamiek in het raadsdebat kan verminderen.

Petra Haanstra: 'De gesprekken zijn open en plezierig verlopen. Ik merk dat alle partijen zich realiseren dat de verwachte bezuinigingen vanuit het Rijk invloed hebben op het uitvoeren van het te maken collegeprogramma.'

De formateur gaat vanaf volgende week in gesprek met genoemde partijen om te komen tot dit collegeprogramma. Vervolgens wordt bekend wie wordt voorgedragen aan de gemeenteraad als kandidaat-wethouder.

De uitkomsten van de coalitiebesprekingen biedt de formateur aan in de vorm van een raadsvoorstel. Vervolgens komt dit op de agenda van de raad op uiterlijk 29 april.