Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe fase in de onderhandelingen in Feijenoord: van brede verkenning naar individuele gesprekken

Donderdagavond 25 maart jl. was de derde bijeenkomst in het kader van de verkenning voor het bestuur van de deelgemeente Feijenoord.

Het intensieve onderhandelingsproces is na de verkiezingen van 3 maart 2010 van start gegaan op initiatief van de PvdA en heeft als doel de vorming van een zo breed mogelijke coalitie met een gezamenlijk beleid op basis van de diverse verkiezingsprogramma's en aandachtspunten voor de komende 4 jaar. Bij dit proces gaat kwaliteit van argumenten boven kwantiteit (zetelverhouding). In de plenaire bijeenkomsten heeft iedere partij, Leefbaar Rotterdam - CDA - VVD - GroenLinks - D66 - Feijenoord in Actie, een onderhandelingsdelegatie van twee personen.

De belangrijkste thema's die hieruit zijn gekomen, zijn:
· veiligheid (repressie, preventie en veilige buitenruimte)
· maatschappelijke participatie (invloed op beleid, bewonersorganisaties, zelforganisatie)
· economische participatie (inkomen, werkgelegenheid)
· jeugd (aanpak overlast, schooluitval, talentontwikkeling)
· economie

· integratie

Volgens de voorzitter van de onderhandelingen, PvdA-lijsttrekker en -fractievoorzitter René Kronenberg, is de winst van een dergelijk proces nu al te zien. "We moeten nu en de komende jaren focussen op de overeenkomsten en niet zozeer op de verschillen, wat natuurlijk wel nodig was tijdens de campagne. In het begin was het ook onwennig doordat het accent tijdens deze onderhandelingen lag op plenaire bijeenkomsten en niet op bilaterale of andere contacten."

Om het proces te versnellen hebben de partijen aangegeven dat de PvdA de individuele verkenning tevens zou moeten hebben met Leefbaar Rotterdam. Dat is deze week in 2 gesprekken gebeurd. Uit deze gesprekken, die qua toon en helderheid door beide partijen plezierig zijn ervaren, werd volgens de PvdA duidelijk dat de verschillen tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA te groot zijn om deze te overbruggen in een coalitie. PvdA kijkt anders tegen de samenleving aan en gaat anders met de aanpak van problemen in de samenleving om. Het heeft geleid tot de voorkeur van PvdA om de bilaterale gesprekken met de andere partijen in de deelraad voort te zetten ten behoeve van coalitievorming, en op een later moment tijdens de formatie de gezamenlijkheid met alle partijen op te zoeken met de partijen die niet tot een coalitie zijn toegetreden. De bilaterale coalitiegesprekken starten de komende dagen.

Kronenberg legt het zo uit: "je hoeft niet getrouwd te zijn met elkaar, om een goede buur te zijn. Ik ga ervan uit dat Leefbaar Rotterdam hun rol in de oppositie op een waardevolle manier kunnen vervullen."


---