Ingezonden persbericht



Haaien niet beschermd door CITES

Op het laatste moment is de beslissing om de haringhaai op te nemen in Appendix II van CITES teruggedraaid. Voor de witpunthaai, de hamerhaai en de doornhaai is de eerdere afwijzing bevestigd.

Doha, Qatar - 25 maart 2010: Vandaag is tijdens de laatste sessie van de Convention for the International Trade in Endangered Species (CITES) met een nipt stemmenverschil de eerder genomen beslissing om de internationale handel in haringhaai te monitoren en reguleren verworpen. Eerder al was hetzelfde besloten voor de witpunthaai, de hamerhaai en de doornhaai.

"Dat de partijen vandaag terugkrabbelen van de bescherming van de haringhaai onder CITES is zeer betreurenswaardig, net als de eerdere beslissing om de ander soorten niet te beschermen." aldus Heike Zidowitz, voorzitter van de belangrijkste vereniging van haaienwetenschappers in Europa en hoofd van de Shark Alliance delegatie naar de CITES Conference. "Deze beslissingen zorgen ervoor dat een aantal van de meest kwetsbare soorten in de oceanen het risico lopen door ongereguleerde internationale handel nog verder in hun bestaan bedreigd te worden".

De voorstelen om de doornhaai en de haringhaai in CITES Appendix II op te nemen waren afkomstig van de EU. De Verenigde Staten hadden het opnemen van de witpunthaai en de hamerhaai voorgesteld. Het eiland Palau in de Stille Ocean onderschreef alle vier de voorstellen. Om soorten op Appendix II op te nemen is een tweederde-meerderheid nodig in de algemene vergadering.

"Ondanks de teleurstelling hebben de debatten tijdens de CITES conferentie er wel voor gezorgd dat de precaire situatie van haaien en de rol die CITES kan spelen in de bescherming van deze soorten veel aandacht heeft gekregen," aldus Zidowitz. "De leden van de Shark Alliance zullen blijven ijveren voor opname in CITES en haaienvangsten gebaseerd op wetenschappelijke populatiegegevens."

De grote vraag naar haaienvinnen voor haaienvinnensoep vormt de grootste bedreiging voor de witpunthaai en de hamerhaai. De haringhaai en doornhaai worden vooral gevangen voor consumptie binnen Europa.

Op de rode lijst van International Union for Conservation of Nature (IUCN), worden alle voorgestelde soorten geclassificeerd als wereldwijd bedreigd. Ze voldoen volgens IUCN aan de criteria voor opname op CITES Appendix II.

Een opname in Appendix II zorgt ervoor dat alle export in een soort onderhevig wordt aan vergunningen waarbij vast moet komen te staan dat de handel legaal is en niet nadelig voor het voortbestaan van de soort.

Einde

Aantekeningen voor de redactie

De Shark Alliance is een coalitie van 85 natuurbeschermings-, wetenschappelijke en recreatieve organisaties gericht op het herstellen en beschermen van haaienpopulaties door het verbeteren van wetgeving omtrent bescherming van deze soorten. www.sharkalliance.org

De Shark Alliance is opgezet en wordt gecoördineerd door de Pew Environment Group, dit is de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een niet gouvernementele organisatie die ijvert voor een einde aan de overbevissing in de oceanen wereldwijd. www.pewtrusts.org

Voor een uitleg van de termen bedreigd en kwetsbaar door de International Union for Conservation of Nature zie: http://www.iucnredlist.org/documents/redlist_cats_crit_en.pdf




Ingezonden persbericht