Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 AE DEN HAAG
Datum 26 maart 2010
Betreft Reactie op de motie-Ormel c.s.
Pagina 1 van 1
Directie Natuur, Landschap
en Platteland
Team Biodiversiteit
Prins Clauslaan 8
2595 AJ Den Haag

Postbus 20401
2500 EK Den Haag
www.minlnv.nl
Onze referentie
NLP.2010-1431

Reactie op de motie-Ormel c.s.

26 maart 2010 - kamerstuk

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 24 maart 2010, heb ik u toegezegd te zullen informeren over de uitvoering van de motie-Ormel c.s. (Kamerstuk 32123 XIV, nr. 181) over het bjivoeren van grote grazers in de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom. In vervolg hierop bericht ik u het volgende.
Zoals ik heb toegezegd, is er overleg gevoerd met Natuurmonumenten (NM) en Staatsbosbeheer (SBB) over het bijvoeren van de dieren in de Veluwezoom en de Oostvaardersplassen. Beide terreinbeheerders zijn van mening dat bijvoeren niet verstandig is, omdat het de natuurlijke dynamiek van de kuddes verstoort. Daarnaast zijn er twijfels of de dieren op dit moment van het aangeboden hooi gaan eten, in verband met het huidige aanbod vers en mals gras. Desalniettemin heeft het kabinet besloten om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te voeren. SBB treft hiervoor inmiddels de nodige voorzieningen. Inmiddels beschikt SBB over een ontheffing van de provincie van het verbod om dieren bij te voeren om de stand van edelherten door middel van bijvoeren te bevorderen.
Natuurmonumenten heeft aangegeven een besluit over het al dan niet bijvoeren te nemen na raadpleging van de veterinaire begeleidingscommissie voor de Veluwezoom.

MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg