Ingezonden persbericht


SP wil postdienstverlening terug in wijken

Met het opdoeken van het postkantoor in de Reeshof verdwijnt de zoveelste basisvoorziening uit de Tilburgse wijken. Voor een wijk met 50.000 inwoners is de sluiting van het postkantoor in de Heyhoef een groot verlies: Vooral oudere en minder mobiele wijkbewoners wordt een essentiële dienst ontnomen. Ook in bijvoorbeeld het Groenewoud of in Udenhout is geen volwaardig postkantoor meer en zelfs niet in de binnenstad. De SP-fractie in Tilburg wil dat het college van B&W alles in het werk stelt om zo snel mogelijk de postdienstverlening in de Reeshof én in alle andere Tilburgse wijken op een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

De SP roept het college op om samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten er bij TNT Post op aan te dringen dat postverkoop overal in Tilburg mogelijk blijft. SP-fractievoorzitter Veerle Slegers: " Vorig jaar heeft de VNG een werkafspraak gemaakt met TNT Post die uitbreiding van het aantal postverkooppunten in afgelegen wijken en kleine woonkernen regelt. Wat de SP betreft moet die werkafspraak worden verbreed met uitbreiding van het aantal postverkooppunten in álle wijken en woonkernen." Volgens Slegers is de teloorgang van de postkantoren ingezet met de privatisering van de toenmalige PTT en de marktwerking in het postwezen: "Van die privatisering profiteert slechts een kleine groep aandeelhouders. De rest van de bevolking heeft vooral veel last van de kaalslag in de dienstverlening. Het wordt tijd dat TNT Post niet alleen gaat voor het grote geld maar ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Die druk moet het college samen met de VNG op het bedrijf leggen." Postkantoren zijn nu verantwoordelijk voor het uitgeven van belangrijke documenten als kentekenbewijzen en OV-studentenkaarten. De werkafspraak tussen de VNG, de P10, de G27, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en TNT Post is gemaakt naar aanleiding van de Motie-Aptroot/Van Vroonhoven-Kok. Deze motie vraagt de staatssecretaris van Economische Zaken ervoor te zorgen dat de uitbreiding van het aantal postverkooppunten het voorzieningenniveau in afgelegen wijken en kleine kernen ten goede komt. Ter info:
http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/Economie/Economie%202009/090115_BiefVNG&TNTPostaanEZ.pdf http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/Economie/Economie%202009/2009%2001%20090115_brief%20EZ%20eindrapportage%20motie%20postkantoren.pdf http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/Economie/Economie%202009/090120_MotieAptroot%2818maart2008%29.pdf