Nieuw-Vlaamse Alliantie


Eric Defoort nieuwe voorzitter Europese Vrije Alliantie (26/03/10)

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Europees parlementslid Frieda Brepoels zijn trots dat vandaag op de Algemene Vergadering van de Europese Vrije Alliantie (EVA) in Venetië niemand minder dan Eric Defoort verkozen is tot nieuwe voorzitter van de EVA. De N-VA is vandaag opnieuw lid geworden van de EVA en neemt dus ook meteen de leiding van deze Europese partij over. N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon vertegenwoordigt onze partij in de Algemene Vergadering van de EVA.

Eric Defoort is de geknipte persoon om deze Europese partij te gaan leiden. Defoort is één van de medestichters en oud-ondervoorzitter van de N-VA. Bovendien wordt hij alom geprezen voor zijn rijke culturele bagage en enorme talenkennis, wat in Europees verband een onmisbare troef is.

Bart De Wever: Wij willen een krachtige rol spelen in deze Europese partij, omdat we op die manier kunnen benadrukken hoe belangrijk identiteit en burgerschap in het Europa van de 21e eeuw is. In een wereld die steeds groter wordt, biedt de natie een warm nest aan haar burgers. Niet om ons af te sluiten van de wereld, juist integendeel. Wie weet vanwaar hij komt, staat veel sterker om anderen in de wereld tegemoet te treden.

De N-VA is een pro-Europese partij in een Europa dat gebaseerd is op het principe van subsidiariteit. Steeds meer problemen moeten dezer dagen op een supranationaal niveau aangepakt worden. De Europese Unie biedt daartoe de nodige schaalvoordelen. Omgekeerd moeten een aantal bevoegdheden zo dicht mogelijk bij de mensen uitgeoefend worden. Voor de N-VA is dat zonder twijfel het Vlaamse niveau. Globalisering en lokalisering gaan dan ook hand in hand.

Frieda Brepoels: Ons lidmaatschap van de EVA voelt aan als thuis komen. De vroegere Volksunie was in 1981 met Maurits Coppieters en Jaak Vandemeulebroecke de stichter van de EVA. Na de splitsing van de Volksunie botste de N-VA op een veto van het toenmalige Spirit. Nu wij de enige erfgenaam van de VU geworden zijn die nog politiek actief is, nemen wij opnieuw met veel enthousiasme en ambitie onze rol op in deze Europese partij. De N-VA is een Vlaams-Europese partij en dat brengen we nu in de praktijk door de leiding te nemen van de EVA.

U vindt de toespraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever en EVA-voorzitter Eric Defoort op
http://www.n-va.be/Defoort_en_DeWever_EVA2010.pdf

Auteur:
Frieda Brepoels, algemeen secretaris N-VA
Bart De Wever, algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger, directeur
Telefoon: 022194930
Fax: 022173510
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: www.n-va.be/Defoort_en_DeWever_EVA2010.pdf