VC-CS viert tienjarig bestaan met academische zitting - 26/03/10

16/03/2010 08:00

Nationale Vereniging van Veiligheidscoördinaten vzw

VC-CS viert zijn tienjarig bestaan met een academische zitting op 26 maart 2010 te Brussel

De vzw VC-CS (Veiligheidscoördinatoren - Coordinateur de sécurité), de nationale Belgische beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren van tijdelijke of mobiele bouwplaatsen, viert in 2010 haar tienjarig bestaan. VC-CS herdenkt dit met de nodige luister. Op vrijdag 26 maart 2010 om 10 uur wordt een academische zitting in de Congreszaal van het Paleis der Natie van de Kamers van Volksvertegenwoordigers en Senatoren te Brussel gehouden.

Ongeveer een kwarteeuw terug drong het door dat met betrekking tot de veiligheid en de gezondheid in de bouwsector men specifieke en supplementaire maatregelen moest uitwerken. Het preventiebeleid waarop heel de veiligheidspolitiek moet gestoeld zijn, mag zich niet enkel louter en alleen tot het individueel bouwproces beperken maar moet vanaf het ontwerp worden bestudeerd. Evaluatie van interacties en coactiviteiten die zich tussen partijen afspelen is essentieel. Dit ontbrekend element werd met een Europese Regelgeving ingevuld. Het gaf dan ook aanleiding tot het ontstaan van niet enkel een functie maar tenslotte van een nieuw beroep, namelijk dit van veiligheidscoördinator.

Met als thema voor de academische zitting: "Redt veiligheidscoördinatie levens?", gaat VC-CS de uitdaging niet uit de weg. Na de openingstoespraken van de heer Luc Van Hamme, vertegenwoordiger van mevrouw Joëlle Milquet - Minister van Werk, de heer Dirk Cordeel, voorzitter FIEC, en Jean-Pierre Van Lier, voorzitter VC-CS en voorzitter ISHCCO (International Safety and Health Construction Coordinators Organisation) volgt een heus debat met de heren Paul Tousseyn (FOD WASO), Dirk Cordeel (voorzitter FIEC), Luc Deleuze (voorzitter FAB), Carl Heyrman (NAVB) en Jean-Pierre Van Lier (voorzitter VC-CS en ISHCCO). Moderator is de heer Johan Lambrechts, journalist bij de bouwkroniek. Na het middagmaal worden de deelnemers voor een bezoek aan beide kamers uitgenodigd.