Universiteit van Amsterdam

Het belang van emotioneel kapitaal

Lezing Pedagogiek & Onderwijskunde

vrijdag 26 maart, 15.00 uur
Onder de titel Het belang van emotioneel kapitaal houdt Christien Brinkgreve, hoogleraar Sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, dit jaar de Kohnstammlezing. Brinkgreve wijst in de lezing op het grote belang van emotioneel kapitaal, van het vermogen om gedrag en emoties adequaat te beheren. In een tijd als deze, waarin een groot beroep wordt gedaan op zelfsturing en zelfbepaling, komt het erop aan dit vermogen goed te ontwikkelen. Wie dit niet voldoende in huis heeft, loopt de kans niet goed mee te kunnen komen, komt op een zijspoor terecht of raakt psychisch en sociaal ontregeld. Maar dit vermogen is niet vanzelf gegeven: mensen leren dat van elkaar - thuis, op school, van vrienden en leeftijdgenoten, maar ook via de media. Het is niet alleen een taak voor ouders, ook scholen moeten zich hiermee bezighouden. Hierin verschilt ze van mening met Frank Furedi die vorig jaar de Kohnstammlezing hield. Het belang van economisch kapitaal, maar ook van sociaal en cultureel kapi taal is inmiddels veelvuldig beschreven. Het belang van emotioneel kapitaal in onze cultuur van zelfbepaling is buiten de ontwikkelingspsychologie tot nu toe echter slechts fragmentarisch belicht.

Over de Kohnstammlezing
De Kohnstammlezing vindt jaarlijks plaats; dit jaar is de elfde editie. De lezingenreeks, georganiseerd door het Samenwerkingsverband Onderwijs en Opvoeding Amsterdam, is geïnspireerd door het werk van Philip Kohnstamm en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijk debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA Amsterdam. Bezoekers ontvangen het boekje gratis.

Over Christien Brinkgreve
Christien Brinkgreve (1949) is hoogleraar Sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze publiceerde in wetenschappelijke en literaire tijdschriften, en schreef een groot aantal boeken, zoals Margriet Weet Raad. Gedrag gevoel, moraal in Nederland 1938-1978 (met Michel Korzec, 1976), Psychoanalyse in Nederland. Een vestigingsstrijd (proefschrift 1984), De belasting van de bevrijding (oratie 1988), opgenomen in De vrouw en het badwater (1992), Van Huis Uit. Een onderzoek naar sociale erfenissen (met Bram van Stolk, 1997), Vroeg mondig, laat volwassen (2004), en De ogen van de ander. De sociale bronnen van zelfkennis (2009). Op 1 maart 2010 verschijnt Licht en schaduw. Vijftien vrouwen over leven en overleven, onder redactie van Halleh Ghorashi en Christien Brinkgreve. Binnenkort verschijnt, in samenwerking met Eric Koenen, 'Het masculiene leiderschap voorbij. Andere tijden, andere talenten' (voorlopige titel). Brinkgreve bijna dertig jaar deel uit van de redactie van het Amst erdams Sociologisch Tijdschrift. Ze schreef tien jaar lang een column op de achterpagina van NRC Handelsblad en houdt geregeld lezingen.

Toegang vrij. Aanmelden verplicht. Vanaf 10 maart kunt u zich online inschrijven via de website van de Afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde UvA, zie: http://www.fmg.uva.nl/pedagogiekenonderwijskunde.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.