Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

19 maart 2010

Docentenprijs en prijs voor Jong Docententalent toegekend

Filosoof Paul Ziche verkozen tot docent van het jaar

Paul Ziche (1967), hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwere Wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, heeft de Docentenprijs 2009-2010 gewonnen. Dit werd op 19 maart bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade, een dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. De prijs voor Jong Docententalent gaat dit keer naar Marjo van Koppen (1976), docentonderzoeker Moderne Taalkunde aan de Universiteit Utrecht. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de 374ste verjaardag van de universiteit, de Dies Natalis op 26 maart.

Paul Ziche is nu twee jaar verbonden aan de Universiteit Utrecht en volgens het juryrapport heeft hij in deze korte tijd zijn sporen meer dan verdiend. Zo gaf hij het wijsgerig onderwijs een nieuw elan. Volgens studenten die hem voordroegen, weet Ziche filosofen en hun ideeën kleur te geven tijdens zijn colleges. Daarbij laat hij studenten buiten de bestaande kaders denken. Ziche studeerde Natuurkunde in Duitsland en deed zijn master Filosofie in Oxford. Daarna promoveerde hij op onderzoek naar wiskundige en natuurkundige modellen in de filosofie.

Mee op reis

Op de Onderwijsparade werd ook de prijs voor Jong Docententalent toegekend. Deze gaat naar Marjo van Koppen, docentonderzoeker Moderne Taalkunde aan de Universiteit Utrecht. Volgens de jury neemt Van Koppen studenten mee op reis om de complexe taalkundige leerstof op verschillende manieren helder en gestructureerd uit te leggen. Op deze manier laat ze studenten zien hoe mooi het vakgebied is. Volgens studenten weet ze met haar openheid en enthousiasme een goede open sfeer te creëren en bijna elke student te motiveren.

Docentenprijs en prijs voor Jong Docententalent

De Universiteit Utrecht lauwert docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren, met de Docentenprijs en de prijs voor Jong Docententalent. Utrechtse studieverenigingen kunnen ieder jaar een docent voordragen voor deze prijzen. Uit een shortlist met genomineerden worden aan de hand van strenge criteria, zoals het stimuleren van kritisch en onafhankelijk denken tot het ontwikkelen van gevarieerde toets- en werkvormen, uiteindelijk de winnaars gekozen.

De laudatio van Paul Ziche en Marjo van Koppen is als attachment bijgevoegd.