Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

26 maart 2010, Utrecht

------

Cao voor werknemers golfbranche

De werknemers bij de golfbanen in Nederland hebben een nieuwe cao. CNV Vakmensen heeft hierover een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie NVG. Een bijzonder akkoord, want het is voor het eerst dat het CNV hier een handtekening onder zet.

"We zitten al jaren met de werkgevers om de tafel, maar tot een cao-akkoord is het voor ons nooit gekomen", zegt CNV-onderhandelaar John Koudys. "Grote probleem was altijd dat de werkgevers een loonsverhoging altijd uitsluitend wilden koppelen aan een beoordeling. Daar waren wij altijd faliekant tegen."

In de nieuwe cao krijgen de werknemers sowieso een loonsverhoging. Per 1 april 2010 gaan de lonen omhoog met 0,75 procent en per 1 april 2011 met 1 procent. De cao geldt voor 2 jaar (van 1 april 2010 tot 1 april 2012).

Beoordeling

Daarnaast kunnen werknemers een extra salarisverhoging krijgen, die afhankelijk is van de beoordeling. Dit systeem gaat per 1 januari 2011 in. Bij een normale beoordeling krijgt een werknemer er 0,5 procent bij. Bij een goede beoordeling 1 procent, bij een uitstekende beoordeling 1,5 procent. Iemand die uitstekend functioneert, kan dus in 2 jaar tijd zijn loon zien stijgen met 3,25 procent (1,75 procent van de 'gewone' loonsverhoging plus 1,5 procent vanwege de uitstekende beoordeling).

Daar staat tegenover dat iemand die slecht functioneert in salaris kan terugvallen. Bij een onvoldoende beoordeling gebeurt er nog niets, maar bij een herhaalde onvoldoende beoordeling gaat het salaris 1 procent naar beneden. "Daar zijn wij als vakbond natuurlijk minder blij mee", reageert Koudys. "Maar aan de andere kant: het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat iemand onvoldoende functioneert. Bij de meeste andere werkgevers vinden er in zo'n geval andere maatregelen plaats, namelijk ontslag."

In de cao zijn verder afspraken gemaakt over een fiscaal gunstige regeling voor de vakbondscontributie, waardoor de contributie lager uitpakt.

CNV Vakmensen legt het akkoord met een positief advies voor aan de leden.


- - -