Stimuleringsfonds voor de Pers

Wegener Nieuwsmedia BV - Multimediaproject Provinciale Zeeuwse Courant Datum besluit: 22-03-2010

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten aan de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) een subsidie in de vorm van een uitkering ter beschikking te stellen ter hoogte van EUR 17.600,- voor het uitvoeren van een onderzoek naar nieuwe manieren om de burger te bedienen van informatie tijdens gemeenteverkiezingen.

In de aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen boden de dagbladen van Wegener op het Internet een stemwijzer aan. Naast deze stemwijzer was de PZC geĂŻnteresseerd in het opzetten van een weblog in elk van de dertien gemeenten om de burger te voorzien van informatie over de verkiezingen. Hierop werden overzichten van de verkiesbare partijen en personen, nieuwsberichten, videoboodschappen en uitslagen geplaatst. De Zeeuwse burger kreeg hiermee per gemeente een dossier met relevante verkiezingsberichtgeving ter beschikking.

Met behulp van bezoekersaantallen van de website, interviews en publieksreacties wordt in het onderzoek geanalyseerd wat het effect en de toegevoegde waarde van het project is geweest. Het bestuur wees de aanvraag toe op grond van artikel 8.15 van de Mediawet dat de mogelijkheid biedt voor het uitvoeren van een onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak en stelde een uitkering ter beschikking van EUR 17.600,-. De eindresultaten die voortvloeien uit dit onderzoek zullen aan andere media in de persbedrijfstak beschikbaar worden gesteld.