Ingezonden persbericht


Persbericht

Zeist, 26 maart 2010

24 uur positief in actie tegen HIV/Aids

Vrijdag 19 maart stond voor 90 VWO-leerlingen van het Wartburg College in Rotterdam de hele dag in het teken van de strijd tegen HIV/Aids. De actiedag maakte deel uit van de feestelijkheden rondom het 40-jarig bestaan van het Wartburg College.

Diverse klassen organiseerden inzamelingsacties voor goede doelen. De 17-jarige Maarten Verhoeven wilde met alle 5 VWO-klassen de actiedag graag aangrijpen om HIV/Aids onder de aandacht te brengen. HIV/Aids? Is dat niet een ver-van-mijn-bed-show? Niet voor Maarten. Hij vertelt: "In de zomer van 2009 ben ik samen met nog 4 leerlingen van onze school naar Zambia geweest. Maar liefst 20% van de bevolking van 15 tot 65 jaar is daar geïnfecteerd met het virus. Dan gaat het thema echt wel voor je leven."

Ambassadeur
De dag werd geopend door Marijke Wijnroks, de Nederlands HIV/Aids ambassadeur. De hele dag waren de leerlingen vervolgens actief om aandacht te vragen voor HIV/Aids. Sommige groepjes gingen auto's wassen, of de stad in met een 'appel en een ei' om deze te ruilen voor waardevollere artikelen. Ook werden buurtbewoners op zaterdagmorgen verrast met een ontbijt-op-bed tegen een vergoeding van ¤5,-. De actie bracht uiteindelijk 2.300 euro op voor het HIV/Aids project EFZ in Zambia, dat zich met name richt op aidswezen.

Petitie
Daarnaast werden er 1.813 handtekeningen opgehaald voor de Act Positive Petitie. Met deze petitie wil Act Positive de Europese Unie erop wijzen dat ze zich moeten houden aan hun beloften om iedereen toegang te geven tot preventie, zorg en behandeling van HIV/Aids. Zo'n 61.000 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

Act Positive
Act Positive is een bewustwordingscampagne onder Europese jongeren over de HIV/Aids-problematiek in ontwikkelingslanden Deze campagne duurt tot 2010 en wordt uitgevoerd door de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad, Tear en ZOA Vluchtelingenzorg, het Duitse Kindernothilfe en HIV/Aids-bewustwordingsorganisatie ACET uit Slowakije. De campagne wordt ondersteund door de Europese Unie.




Ingezonden persbericht