Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 26 maart 2010

IMS Report: Generieke geneesmiddelen onmisbaar
Generiek zorgt voor toegankelijke en betaalbare farmaceutische gezondheidszorg

Een duurzame generieke geneesmiddelen industrie is van cruciaal belang voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de wereldwijde farmaceutische gezondheidszorg. Dit is de conclusie van het IMS Health rapport dat 22 maart 2010 is gepubliceerd. Het rapport met deze uitkomst werd verwelkomd door de Europese Generieke geneesmiddelen Association (EGA).

Het rapport, 'Generic Medicines: essential contributors to the long-term health of society - sector sustainability challenges in Europe', toont aan dat momenteel meer dan de helft van het volume van de EU-geneesmiddelen, generieke geneesmiddelen betreft. Maar in geld uitgedrukt, bedraagt dit slechts 18%. Het IMS-rapport meldt ook dat generieke geneesmiddelen in de EU besparingen realiseren ter waarde van ongeveer ¤ 30 miljard tot op dit moment. Bovendien, met de uitbreiding van de EU tot 27 lidstaten, zijn de kostenbesparingen verdubbeld.

Het verslag benadrukt dat generieke geneesmiddelen meer voordelen bieden dan alleen kostenbesparingen. De Europese generieke geneesmiddelen industrie wordt steeds innovatiever. In 2007 is gemiddeld 7% van de omzet in Research & Development geïnvesteerd. Zij investeert ook in productontwikkeling, speciale geneesmiddelenprogramma's, werkgelegenheid in de EU (700 ondernemingen met ongeveer 150.000 medewerkers) en is de drijfveer achter de Europese biosimilar geneesmiddelen.

De impact van generieke geneesmiddelen op budgetten voor de gezondheidszorg is onmiskenbaar stelt het IMS-rapport. De uitgaven aan geneesmiddelen stijgen de komende 3-5 jaar ongeveer 5% per jaar. Op de lange termijn zouden, bij toenemend gebruik van generieke geneesmiddelen, een deel van de stijgende uitgaven aan geneesmiddelen, gecompenseerd kunnen worden door generiek. Vanwege onze stijgende levensverwachting, het verdwijnen van ziekten met hoge sterfkans en stijgende kosten van de gezondheidszorg kunnen activiteiten, gericht op het beperken van de rol van generiek, desastreuze gevolgen hebben voor fabrikanten van generieke geneesmiddelen, patiënten, overheden, betalers en andere belanghebbenden.

Het IMS-rapport wijst ook op grote uitdagingen voor de generieke geneesmiddelen industrie op dit moment: stijgende kosten in een markt met constante prijsdalingen, onhoudbaar beleid en ongelijke omgevingsfactoren vergeleken met andere regio's (belastingen, toenemende regelgevende / administratieve lasten met weinig prikkels). De EU Pharmaceutical Sector Inquiry ' benadrukt dat dit wordt verergerd door introductievertragingen. EGA directeur Greg Perry: "Het rapport weerspiegelt onze visie dat factoren die het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de generieke geneesmiddelensector schadelijk zijn voor de economie, gezondheidszorg, patiënten en de farmaceutische industrie als een geheel".

De belangrijkste conclusies van het rapport
Generieke geneesmiddelen:

* zorgen voor een betaalbare, gouden standaard geneesmiddel voor vele bekende ziekten
* geven toegang tot geneesmiddelen voor een groter deel van de bevolking
* stimuleren gezonde concurrentie met specialité producten
* besparen op de kosten volksgezondheid

* zorgen ervoor dat patiënten langer gezond blijven en stellen ziekenhuisopname uit, wat ook kosten bespaart

* zijn producten van hoge kwaliteit


1) Press release (IP/09/1098) on final report, 8th July 2009



Ingezonden persbericht