Medisch Centrum Alkmaar

nieuws

publicatiedatum: 26 maart 2010

MCA start spreekuur nazorg couveuzekind

De afdeling neonatologie van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is op 1 maart 2010 gestart met de nazorg voor couveusekinderen. Doel ervan is in een vroeg stadium de behandeling en begeleiding van deze kinderen en hun ouders te verbeteren.

intensief volgen
Door vroeggeboorte bestaat er een verhoogde kans op lichamelijke problemen en kunnen mogelijk ontwikkelingsstoornissen optreden. Kinderen die zes weken of meer te vroeg zijn geboren en de eerste tijd van hun leven op de high care neonatologie van het MCA hebben doorgebracht, worden daarom na ontslag met hun ouders uitgenodigd om op dit speciale nazorgspreekuur te komen. Doel ervan is om deze kinderen na ontslag intensief te blijven volgen in hun ontwikkeling. De kinderarts en verpleegkundige kunnen problemen snel signaleren en eventueel actie ondernemen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de begeleiding van ouders.

nazorg door neonatologieverpleegkundigen
In de eerste week na ontslag nemen de speciaal opgeleide neonatologieverpleegkundigen telefonisch contact op met de ouders om te horen hoe het gaat en om eventuele vragen te beantwoorden. In de tweede week wordt het kind tijdens het spreekuur door de verpleegkundigen onder meer gecontroleerd op groei, komt de voeding aan bod en wordt de ouders gevraagd naar de vorderingen van hun kind en eventueel doorgemaakte ziekten of problemen. En omdat een vroeggeboorte een enorme impact kan hebben op het ouderschap, is er eveneens aandacht voor de persoonlijke verwerking van de vaak moeilijke eerste weken bij de ouders. Zo'n vier tot zes weken na ontslag volgt een controle door de kinderarts. Na nog een à twee bezoeken aan het spreekuur wordt de begeleiding vanuit het ziekenhuis afgerond, tenzij arts en verpleegkundigen langdurige begeleiding noodzakelijk achten. Voor kinderen die acht of meer weken te vroeg ter wereld zijn gekomen, kinderen die bij de geboorte minder dan een kilo wegen en heel zieke baby's, kan nog een vervolgtraject van circa een jaar worden ingezet, waarbij tijdens een zogeheten combinatiespreekuur een neonatoloog, verpleegkundige en fysiotherapeut betrokken zijn.

TNO
Het spreekuur is onder meer ontstaan uit de behoefte van couveuseverpleegkundigen, die onzekerheid bij de ouders bemerken na ontslag van het kind uit het ziekenhuis. Rapporten van TNO en de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen uit 2009 onderstrepen eveneens de meerwaarde van ondersteuning vanuit het ziekenhuis. Artsen en (gespecialiseerde) verpleegkundigen van de afdeling neonatologie hebben het kind immers vanaf zijn - meestal - lastige start meegemaakt. De nazorg vanuit het ziekenhuis kan dan ook als waardevolle aanvulling op de reguliere consultatiebureauzorg worden beschouwd. Het spreekuur wordt gehouden op de poli kindergeneeskunde.