Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Octrooi-inspectie tijdens Kom in de Kas: Monsanto zoekt problemen

betreft: Actie als aankondiging internationale petitie 'Geen Patent op Zaden' : Gevaarlijke machtsconcentratie internationale zaadbedrijven. Nieuwe Europese regelgeving t.a.v. zaadveredeling en zaaigoedproductie nadelig voor boeren en kleine zelfstandige bedrijven.

Flevoland, 27 maart 2010 - Vandaag heeft een CSI Crime Seed Investigation unit gebruikgemaakt van het evenement Kom in de Kas om bij twee tuinbouwbedrijven te tonen hoe de toekomst eruit zal zien: 's werelds grootste producent en verkoper van zaden Monsanto zal tuinders controleren op de aanwezigheid van verdachte gewassen en zo mogelijk plagiaat en schending van het octrooirecht tegengaan. Met deze actie wil de organisatie A SEED aandacht vragen voor de internationale campagne van No Patents On Seeds tegen het toepassen van octrooirecht op zaden en dieren. Leden van A SEED waren vermomd als inspectieteam vooral als kleine show voor de bezoekers en om informatie te verspreiden.

Tot nu toe hadden boeren, kwekers en zaadveredelaars via het kwekersrecht nog de vrijheid om zelf zaadgoed te produceren. Als het aan Monsanto ligt komt daar zo snel mogelijk een eind aan. Via een reeks overnames in de Nederlandse zaadsector zijn de grootste agro-multinationals in snel tempo bezig de Europese markt te domineren. Via voorgestelde veranderingen in het Europese octrooirecht kunnen steeds meer gewassen geoctrooieerd (of patenteerd) worden. Dit gaat ten koste van het kwekersrecht waarbij veredelaars door mogen werken met elkaars variëteiten en boeren nog wel het recht hebben zaden te over te houden voor een volgend seizoen. Er lopen nu niet alleen aanvragen voor octrooien op tal van genetisch gemanipuleerde (GM) landbouwgewassen, maar ook gangbare gewassen komen in aanmerking om te worden geoctrooieerd. Monsanto en andere grote zaadbedrijven bepleiten bij de Nederlandse overheid het octrooirecht boven het kwekersrecht te stellen.

"Deze actie moet duidelijk maken dat ook de Nederlandse tuinders en kleinere zaadbedrijven niet gebaat zijn bij de monsanto-isering van de landbouw. De actie is dan ook nadrukkelijk in solidariteit met de bezochte tuinderijen. Een zelfstandige duurzame voedselproductie is te belangrijk om over te laten aan megabedrijven die enkel op winst uit zijn." zegt Flip Vonk, betrokken bij de actie en werkzaam op een biologische tuinderij.

In heel Europa is bezorgdheid over de groeiende macht van het bedrijfsleven en de nieuwe octrooiregelgeving. Op vrijdag 26 maart heeft de brede coalitie 'No Patents on Seeds', waarbij 200 maatschappelijke organisaties zijn aangesloten, een waarschuwingssignaal afgegeven bij het Europese Octrooibureau in Munchen. Al 8500 mensen hebben deze tekst onderschreven, maar de online een petitie loopt door tot 11 juli 2010.

Er rommelt meer op het Europese platteland. Er is een brede coalitie opgezet die streeft naar meer voedselsoevereiniteit in Europa. Linda Coenen van A SEED: "Een gezonde boerenstand en een lokale voedselproductie, onafhankelijk van massale veevoerimporten, zijn nodig in een toekomst met olieschaarste en klimaatverandering." Naast A SEED is in Nederland het platform Aarde Boer Consument hierbij betrokken. Ook lokaal ontstaan er vele voedselinitiatieven waarbij consumenten en boeren samenwerken om zonder inmenging van het bedrijfsleven om duurzaam, sociaal, lokaal geproduceerd voedsel aan te bieden. Ook A SEED start in 2010 een campagne om voedselteams te ondersteunen en op te zetten.

locatie en verwachte tijd: (check telefonisch)
10:00 - Kwekerij E. Doornbos, Hugo de Vriesweg 23, 1331AG Almere Buitenvaart 13:00 - FlevoFlora, Oosterringweg 1, 8316 RW Marknesse

Nieuwe brochure A SEED Europe: 'Wie wind zaait zal storm oogsten' over de ontwikkelingen in de Nederlandse zaadgoed-sector. www.aseed.net