Oude Kerk Naaldwijk start restauratie met Rad van Avontuur


NAALDWIJK, 20100319 -- Binnenkort zal de Oude Kerk in Naaldwijk weer in de steigers komen te staan. De komende maanden zal onder andere de buitenzijde van het middeleeuwse kerkgebouw worden gerestaureerd. Op vrijdag 26 maart 2010 zal er door middel van een Rad van Avontuur geld worden ingezameld voor deze restauratie.

In 2003 is een begin gemaakt met de grote restauratie van de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. In die periode is de bonte knaagkever bestreden en een deel van het stucwerk vernieuwd. Bovendien is de kerk geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik, doordat de vaste banken zijn vervangen door losse stoelen.

"Door een gebrek aan subsidie kon destijds slechts een deel van de werkzaamheden worden uitgevoerd" legt kerkrentmeester Erik Knoppert uit. "Om het behoud van dit karakteristieke Westlandse monument zeker te stellen, is het echter van cruciaal belang dat ook de resterende werkzaamheden worden uitgevoerd."

Extra Subsidie
Gelukkig is er recentelijk extra subsidiegeld beschikbaar gekomen, zodat de restauratie dit jaar kan worden afgerond. Naast de buitenzijde, zal ook het resterende deel van het stucwerk worden hersteld. Verder zal een aantal grafzerken worden verplaatst, zodat deze minder last hebben van slijtage doordat er nu veelvuldig overheen wordt gelopen.
Het kerkbestuur is blij met de beschikbaar gekomen subsidie: "Nu kunnen we het Kerkgebouw in optimale staat brengen en met een gerust hart overdragen aan de volgende generaties" aldus Knoppert.

Rad van Avontuur
Helaas dekt de subsidie niet de volledige kosten van de restauratie. Het kerkbestuur moet zelf nog ruim 200.000 euro bijeenbrengen. Hiertoe zullen dit jaar verschillende acties worden gehouden, om te beginnen met het Rad van Avontuur op vrijdag 26 maart.

Vanaf 19:30 is iedereen welkom in de kerk aan het Wilhelminaplein. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te spelen en kans te maken op geweldige prijzen waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan de restauratie van de kerk.

Oude Kerk Naaldwijk





ingezonden persbericht