Tijgermug splijt ministerie


Platform Stop Invasieve Exoten stapt naar rechter

DEN HAAG, 20100326 -- Binnen het ministerie van Volksgezondheid zijn de meningen verdeeld: mag de tijgermug nu wel of niet ingevoerd worden? De ambtenaren van de ministeriële bezwaarcommissie vinden van niet, maar de Minister trekt zich daar niets van aan en blijft van mening dat de voortdurende invoer van tijgermuggen gewoon door mag gaan. De zaak ligt nu bij de rechter.

Al sinds medio 2005 worden tijgermuggen in Nederland ingevoerd, die meeliften in containers met Lucky bambooplantjes uit China. De tijgermug kan meer dan 20 verschillende ziekten overdragen, waaronder knokkelkoorts, encefalitis (hersenontsteking) en Chikungunya.
Sinds begin 2009 geldt er een wettelijke regeling waarin staat dat Lucky bamboo vrij van tijgermuggen moet worden verhandeld. Maar ook sinds die tijd worden er nog regelmatig tijgermuggen in de kassen aangetroffen.

Het platform Stop invasieve exoten heeft daarom in april 2009 aan minister Klink van Volksgezondheid gevraagd om handhavend op te treden tegen de importeurs. De directeur-generaal Volksgezondheid weigerde dat te doen, want hij vond dat de regeling niet werd overtreden. Volgens hem betekende het "tijgermuggenvrij verhandelen" alleen dat de plantjes die de kassen verlaten, vrij van tijgermuggen mogen zijn.

Uit de toelichting van de regeling en de brief waarmee de regeling aan de Tweede Kamer is aangeboden, blijkt echter dat onder `verhandelen' ook het importeren moet worden verstaan. Dat in de kassen tijgermuggen rondvliegen wijst er op met de geïmporteerde plantjes ook tijgermuggen zijn meegekomen. Daarom is volgens het platform sprake van een overtreding van de regeling. Het platform maakte dan ook bij de Minister bezwaar tegen het besluit om niet handhavend op te treden.

Voor de behandeling van zo'n bezwaar stelt het ministerie een bezwaarcommissie samen, bestaande uit een aantal deskundige ambtenaren. De commissie brengt op basis van een hoorzitting en het bestuderen van de stukken aan de Minister advies uit. De commissie was het geheel eens met het platform: het begrip `verhandelen' omvat ook het importeren. Voor die interpretatie zag de commissie ook aanknopingspunten in de toelichting van de Warenwet. De commissie adviseerde de Minister dan ook een nieuw besluit te nemen op het verzoek tot handhaving, met inachtneming van deze interpretatie.

In zijn besluit op het bezwaar wijdt de Minister vervolgens geen woord aan het voorschrift in de regeling waar de procedure geheel om draait: het tijgermuggenvrij verhandelen van Lucky bamboo. De Minister gaat daarmee geheel voorbij aan het bezwaarschrift van het platform en het advies dat de bezwaarcommissie daarover uitgebracht heeft. De Minister blijft simpelweg van mening dat de regeling niet wordt overtreden en verklaart het bezwaar ongegrond.

Het platform is nu bij de rechtbank van Rotterdam tegen dit besluit in beroep gegaan. Mede omdat de visie van het platform onderschreven wordt door de bezwaarcommissie, heeft het platform goede hoop dat de rechter het besluit van de Minister zal vernietigen. De Minister zal er dan niet omheen kunnen om handhavend op te treden tegen de Lucky bamboo-importeurs die tijgermuggen invoeren. Tijgermuggen, die gewoon de kas uit kunnen vliegen en zich van daaruit over Nederland kunnen gaan verspreiden.

Overigens vindt niet alleen het platform dat de import van tijgermuggen moet stoppen. De complete Tweede Kamer heeft in december 2009 in een motie een "nultolerantie van tijgermuggen" geëist. De Minister heeft nog steeds niet op de motie gereageerd, en lijkt dus niet alleen doof voor de kritische geluiden van zijn eigen ambtenaren, maar ook voor de Tweede Kamer.





platform Stop invasieve exoten