Ingezonden persbericht

Persbericht

Zwolle, 26 maart 2010

Commotie over 60 km wegen in Overijssel

In de provincie Overijssel is commotie en discussie ontstaan over de herinrichting van bepaalde wegen tot 60 km wegen. Laura Antuma-Duisterwinkel van de CDA Statenfractie, heeft Gedeputeerde Staten tijdens de commissievergadering Economie, Mobiliteit en Bestuur van woensdag 24 maart, hierover vragen gesteld. Uit het antwoord blijkt dat er momenteel veel onrust heerst, maar dat Provinciale Staten uiteindelijk beslissen over de verlaging tot 60 km wegen.

In de provincie Overijssel is op initiatief van het CDA (bij de vaststelling van de Omgevingsvisie) een evaluatie gestart van de wegencategorisering, waarbij ook de problematiek van het landbouwverkeer wordt betrokken. In de Staten heeft het CDA al een aantal keren aangegeven dat er nog een aantal open eindjes is in de wegencategorisering. Hoe zit het bijvoorbeeld met parallelwegen langs 80 km wegen? Waar ontbreken ze, zijn ze voldoende breed? Zo niet, wordt dat nog gerealiseerd? Ook de problematiek van landbouwverkeer en de veiligheid van het fietsverkeer (met name schooljeugd) spelen een belangrijke rol. En een aantal gemeenten en het bedrijfsleven protesteerden bij de omgevingsvisie tegen de afwaardering van een weg tot 60 km weg. Kortom; genoeg reden om er nog eens goed naar te kijken.

Bij de Omgevingsvisie is een aantal Gebiedsontsluitingswegen (80km) en Erftoegangswegen (60km) als pilot aangewezen om deze gebiedsgericht aan te passen in vorm en functie aan de omgeving. Dit betreft o.a. de N337 Olst-Wijhe, de N760 Kamperzeedijk, de N762/N334 Vollenhove-Blauwe Hand-Steenwijk en de N347 Ommen-Hellendoorn. Deze en andere wegen zijn momenteel ambtelijk onderwerp van gesprek en geven deining in de betrokken gebieden. In antwoord op vragen van het CDA over de commotie die in de provincie ontstaan is, antwoordde GS dat de pilots momenteel uitgewerkt worden. Totdat er binnen de Staten gesproken en besloten is over de brede evaluatie, worden er geen wijzigingen in de wegencategorisering doorgevoerd.

---



Ingezonden persbericht