Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling in het muZEEum

ZEEZEILERS in de Whitbread Round the World Race, foto's van Rutger Lokin

Ervaar de betekenis van de zee......

Vanaf 28 maart is de fototentoonstelling 'ZEEZEILERS in de Whitbread Round the World Race, foto's van Rutger Lokin' te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen. Deze zeilrace heet tegenwoordig de Volvo Ocean Race. Heeft u altijd al willen weten hoe hoog de golven nu echt zijn, die zeezeilers moeten trotseren in de langste en zwaarste zeilrace ter wereld? Kom dan naar het muZEEum en bekijk de indrukwekkende foto's van Rutger Lokin, zeezeiler en fotograaf. De tentoonstelling is nog tot en met 26 september 2010 te zien.

Hoge golven
33.000 zeemijl moeten er afgelegd worden om de finish te behalen in de Whitbread Round the World Race. Iedere uur veranderen de omstandigheden. De foto's vertellen over de grilligheid van de zee. Metershoge golven, storm, regen, windstilte maar ook de belevenissen van de bemanning; spanningen, ontberingen en mooie momenten. Niet voor niets wordt het de zwaarste zeilrace ter wereld genoemd. Zo hard mogelijk varen.

Deelname aan de Whitbread Round the World Race werd vroeger vooral beschouwd als een groot avontuur, een van de laatste uitdagingen van deze tijd. Of, zo men wil, als een prettige vorm van gestoordheid. In haar zevenendertigjarig bestaan heeft de Whitbread zich echter ontwikkeld tot een pure snelheidsrace. In de hedendaagse Volvo Ocean Race doen er in plaats van avonturiers professionele zeilers mee. Voor wie de modernste materialen ter wereld nog niet goed genoeg zijn. De snelheidsrecords worden steeds opnieuw verbroken. De boot van de Braziliaanse schipper Torben Grael, in 2008 nog leider in de etappe van Alicante naar Kaapstad, legde in 24 uur in een storm op de zuidelijke Atlantische Oceaan 593 zeemijlen (1.098 kilometer) af. Een gemiddelde snelheid van 45,75 km per uur. In 2011 is er weer een Volvo Ocean Race en gaan de zeezeilers proberen met high-tech boten records te verbreken en de wereld zo snel mogelijk rond te varen.

Ronding van Kaap Hoorn prachtig vastgelegd
Kaap Hoorn is de meest zuidelijke rotspunt van Zuid-Amerika, waar de Atlantische en de Stille Oceaan elkaar ontmoeten. Het is een eiland met een diameter van ongeveer 7 kilometer en een hoogste punt van 400 meter. Het werd in 1616 ontdekt door de Hoornse schipper Willem Schouten, gezagvoerder op het schip 'De Eendracht'. De zeeweg rond de kaap en de daar veelvuldig optredende westerstorm zijn symbool geworden van strijd tegen de elementen, doorzettingsvermogen en zeemanschap. Als zodanig heeft Kaap Hoorn internationale faam gekregen. Door menig zeeman wordt de ronding van de kaap gezien als de zwaarste beproeving op zee. Want Kaap Hoorn wordt ook wel Muil van de Duivel genoemd. Zij dankt haar reputatie aan huizenhoge golven en gierende sneeuwstormen. In de gevreesde wateren bij deze kalkstenen rots onder Vuurland hebben vele zeelieden dan ook het leven gelaten. "Those who wish they'd never been born, they are the ghosts of Cape Horn' is niet voor niets een regel uit een oud Brits zeemanslied. Om de kaap goed te fotograferen in een zeilrace moet je enige geluk hebben. Om te beginnen dient de passage overdag te gebeuren en niet altijd kom je er dicht langs. Eenmaal rond mogen alle handschoenen overboord worden gegooid. "Welcome to the Atlantic" Volgens traditie mag een zeiler die Kaap Hoorn gerond heeft "tegen de wind in piesen".

Alle foto's aan boord gemaakt!
Normaal gesproken worden zeilboten in een zeilrace vanaf een ander schip gefotografeerd. Het unieke van deze tentoonstelling is dat alle beelden aan boord van het schip zelf zijn gemaakt, in zeer moeilijke omstandigheden. Camerastandpunten zijn beperkt tot de spiegel, de boeg, de spinnakerboom, het uiteinde van de giek en het topje van de mast. Hoewel vanuit deze posities spectaculaire opnamen gemaakt kunnen worden, maak je met alleen een variatie in opnamestandpunten nog geen boeiende fotoreportage. Wisselende lichtomstandigheden zijn daarom een belangrijk punt in het werk van Rutger. Het samenspel van zon en wolken dan wel regen of mist maken door de lichtinval of het atmosferisch perspectief ogen-schijnlijk oninteressante situaties

in een prachtig tafereel. Daarnaast is het Rutger gelukt om het 'drama' aan boord vast te leggen. Verbeten gezichten, pijn, vrieskou en ontbering laten de beelden spreken.

Fotograaf Rutger Lokin
Lokin nam na zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie in Den Haag deel aan een luchtballonexpeditie boven de poolcirkel. Mede naar aanleiding van dit project specialiseerde hij zich in 'fotografie onder klimatologisch moeilijke omstandigheden'. Als oceaanzeiler en fotograaf/filmer nam hij deel aan diverse Fastnetraces, Round Europe, Round Ireland, Round Gotland, Sardinia Rolex Cup, Nioulargue, Atlantic crossings etcetera. Hoogtepunten waren zijn twee Whitbreads aan boord van respectievelijk de Philips Innovater en de Equity en Law II. Nu heeft Rutger in Breda een van de grotere fotostudio's van Nederland en in Vlissingen een dependance. Voor informatie zie: www.fotostudio.com

Opening
De tentoonstelling wordt geopend door de bekende Nederlandse zeezeiler Dirk Nauta op zaterdag 27 maart om 11.00 uur. U bent van harte welkom. De tentoonstelling is te zien van 28 maart 2010 tot en met 26 september 2010.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur (op 27/3 om 10.30 uur) U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Mocht u geen informatie meer willen ontvangen van het muZEEum, dan kunt u dat kenbaar maken aan j.vader@muzeeum.nl.

Maart 2010


Ingezonden persbericht