Gemeente Lingewaard


Kom in de Kas: 100 jaar tuinbouw in beeld

Genieten van de tuinbouw van honderd jaar geleden. Je verbazen over een hightechkas met wandelende planten of je laten overdonderen door kleur, vorm en geur in een woud van exotische planten. De 33ste editie van Kom in de Kas in Bergerden op zondag 28 maart a.s. is een uitje voor het hele gezin. De kasdeuren staan op die dag open tussen 11.00 en 17.00 uur.

De opening door Europarlementariër Esther de Lange is om 10.30 uur in het historisch tuinbouwmuseum Mea Vota, Boskoopse Glorie 33 in Huissen. Zij zal ingaan op actuele tuinbouwthemas. Het museum heeft een prachtige collectie historisch tuinbouwgereedschap en beeldmateriaal uit vroeger tijden. Ook zijn de historische druivenkassen open. Er groeien verschillende druivenrassen, waar wijn van wordt gemaakt. Er kan geproefd worden.

Kasplanten van acht meter
Mea Vota is een mooie start voor een rondgang door de hightech tuinbouw in het gebied. Bergerden heeft een reputatie op dit vlak. Zo is onder andere de revolutionaire energieproducerende kas van Stef Huisman te bezoeken. Huisman is een van de eersten die zon kassysteem liet bouwen. De kas was jarenlang hét voorbeeld van de mogelijkheden van energiezuinige glastuinbouw. In de opengestelde kas (Salvia 2 in Bemmel) kweekt Huisman planten op hydrocultuur. Het bedrijf heeft meer dan vijftig soorten tropische planten. Sommige zijn acht meter hoog.

Tropische verrassingen en hoogstandjes
Van tropische pracht is ook te genieten bij de grotendeels geautomatiseerde orchideeënkwekerij De Molenhoek (Hedera 1). Het bedrijf kweekt phalaenopsis op pot. Op de teelttafels staan talloze schitterende variëteiten. De phalaenopsis komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Ze groeit in het wild van de Himalaya tot de Filippijnen en Noord-Australië. Een phalaenopsis kan twee tot drie maanden bloeien. Sommige bloemen hebben de vormen en kleuren van vlinders.
Technische hoogstandjes zijn ook te zien in de potplantenkas van de firma Maters (Salvia 9). Dit bedrijf heeft een zogeheten Walking Plant System. Bij Maters komt de tuinder niet naar de plant, maar de plant naar de tuinder.

De lucht in
Maters gebruikt net als de andere telers voor zijn planten gietwater uit een collectieve gietwaterplas. Deze wordt gevuld met het dekwater van kassen. Warmte, CO2 voor de planten en energie betrekken de telers van het energiecluster Bergerden. De tuinders kopen de energie gezamenlijk in. Veel bedrijven hebben een WKK-installatie, die aardgas omzet in warmte en elektriciteit. Overigens: wie de glastuinbouw vanuit een heel ander standpunt wil bekijken: op twee plaatsen staat een hijskraan die bezoekers van de open dag mee de lucht in neemt voor een vergezicht. Voor kinderen is er onder andere een springkussen bij Mea Vota.

Pot, perk, patio, terras
De bezoeker kan verder terecht bij pot-, patio- en perkplantenkwekerij Presikhaaf. Dit bedrijf is volledig ingericht op mensen met een beperking. Presikhaaf kweekt cyclamen, lavendel, lobelia, gypsophylia en een keur van andere bloemen en planten. Bij het bedrijf zijn oogst- en oppotdemonstraties te zien. Ook kan er geproefd worden van verse groenten en fruit en kan er worden genoten van kunst en muziek. Terrasplanten in allerlei kleuren en vormen zijn te bewonderen bij kwekerij Harry Beijer (Hydrangea 2). Beijer kweekt abutilon (een Zuid-Amerikaanse bloeier met 150 soorten), solanum en osteospermum (een heesterachtige uit Afrika en Zuidwest-Arabië).

Programmaboekjes met informatie over de deelnemende bedrijven zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke Rabobanken, de VVV, bibliotheken en scholen. De bezoeker van Kom in de Kas kan dit jaar niet terecht bij veiling Bemmel, omdat deze verhuisd is naar Ede.

download Deelnemende bedrijven in Lingewaard
Kom in de kas

(Geplaatst: 23 maart 2010)