Ingezonden persbericht

Lichtregel in neon van Bert Schierbeek

Zoals Rotterdam zijn 'Alles van waarde is weerloos' (Lucebert) heeft, krijgt Monnickendam binnenkort ook zijn lichtregel oftewel dichtregel in neon: 'Het dier heeft een mens getekend'. Een regel van Bert Schierbeek.

Op zondag 28 maart onthult Thea Schierbeek-Tulleken (weduwe van de dichter) de 15 meter lange 'luchtschildering' boven zorgcentrum Swaensborch, een van de hoogste gebouwen in de stad Monnickendam.
Uit de schaarse brieven die Schierbeek schreef ­ hij was een typemachinefanaat ­ heeft ontwerpster Nancy Koot zijn handschrift gereconstrueerd.

Rond die feestelijke onthulling wordt van alles georganiseerd.

1. Een literaire avond op vrijdag 19 maart in Zuiderwoude met Fons Elders (filosoof), Jana Beranová (stadsdichter van Rotterdam en Schierbeek-fan), Anton Korteweg (ex-directeur Letterkundig Museum) en Thea Schierbeek.

2. Een expositie - in de kerk van Zuiderwoude - van zelden of nooit getoonde kunstwerken van vijftigers als Appel, Lucebert, Lataster, Sierhuis, Leroy, Lotti van der Gaag, Van Soest, Diederen en anderen uit de particuliere verzameling van Thea Schierbeek. Allemaal kunstwerken met een verhaal. Bert Schierbeek kreeg ze als dank voor een opening, het schrijven van een tekst voor een catalogus, als verzoeningsgebaar enz. De tentoonstelling is van zaterdag 20 tot en met zondag 28 maart, en elke dag open van 13.00-16.00 uur.

Steun voor het project kwam van het Schierbeekfonds, het VSBfonds en de Provincie Noord-Holland.

De Schierbeek-regel in neon is de kroon op een omvangrijk kunstproject van Areópagus (www.areopagus.nl), centrum voor kerk, cultuur en maatschappij. De afgelopen zeven jaar zijn op zichtbare plekken in Waterland grote muurschilderingen van diergedichten aangebracht (van K. Schippers, Tom van Deel, Patty Scholten, Vasalis, Ida Gerhardt en veel anderen). Er kwam een luisterwandeling annex verteltheater met Peter Faber op een mp3-speler op Marken. Steeds is het uitgangspunt: de geschiedenis van mensen is ingebed in de bredere historie van al wat leeft en groeit.

Overigens was lang niet iedereen is zomaar gewonnen voor het kunstwerk. De gemeente deed tweeënhalf jaar over het verlenen van de bouwvergunning. Op informatieavonden vooraf liepen de emoties soms hoog op.



Ingezonden persbericht