5 J arig bestaan Galerie van Duyse | Contemporary Art: 28/03-15/05/10

08/02/2010 09:00

Galerie Van Duyse contemporary art

In 2005 opende de galerie voor het eerst haar deuren in de Wolstraat 17 te Antwerpen. Een 15 de eeuws pand werd volledig gerenoveerd tot een prachtige galerie. gelegen in het oude stadscentrum vlakbij de Groenplaats, Melkmarkt.

De galerie wordt geleid door Marleen Van Duyse die een opleiding genoot aan de koninklijke academie voor schone kunsten Antwerpen. Het concept van de galerie bestaat erin kunstenaars een podium te bieden voor het werk dat de aandacht verdient. Zowel jong talent als internationaal bekende kunstenaars komen aan bod. Er zijn jaarlijks een 5 tal presentaties in de galerie en toonmomenten op beurzen.

Voor dit feestelijk jubileum nemen wij u mee in de toekomst, een speciale presentatie met bijzondere werken in verschillende technieken van onze kunstenaars.

Kunstenaars: Lotte Van Lieshout ( B/ NL) olieverf schilderijen, Adriaan Rees (Nl) sculpturen in porselein en glas, Igor Verpoorten ( b) olie op doek, Marc Janssens (B) keramiek assemblages en Paul Blanca (Nl) foto's, serie kristal.

Lotte Van Lieshout (1978 B/Nl) Schilder

De schilderijen van Lotte van Lieshout zijn gehuld in een mysterie en zetten aan tot verbeelding en inleving. Ze schildert sprookjesachtige landschappen in lumineuze en aardse kleurcontrasten, Daarin staan figuren die niet in verhouding zijn tot hun ruimte en ergens tussen hemel en aarde zweven, dag en nacht. Contrasten in het doek en verwoven symboiek maken het werk boeiend en verhalend.Technisch verlegt ze grenzen en inhoudelijk weet ze de toeschouwer te onderhouden. Haar werk is nu actueel op het beurscirquit en wordt enorm succesvol onthaalt.

Van Lieshout werd genomineerd voor de Lucas prijs (2003), de Bunning Bongers prijs( 2004), de Van Bommel van Damprijs ( 2007) en de koninklijke prijs voor de schilderkunst (2009).

Marc Janssens (1969 B) Keramiek assemblages, beeldhouwer.

Wie eenmaal zijn beelden heeft gezien is er door gefascineerd voor altijd. Van zijn werk wil je alleen maar meer zien. Marc heeft de gave om verschillende materialen tot een nieuw geheel te versmelten. Combinaties van figuren uit gebakken klei en recuperatie materiaal dat hij ineen puzzelt tot een uniek kunstobject. Icarusachtige beelden met vleugels die het opnemen tegen de zwaartekracht, mens-machines en toestellen met actuele reflecties op de maatschappij. Marc creëert en bouwt een nieuwe wereld van figuren die een poëtische slagkracht hebben en sterk zijn van beeldtaal in de assemblage kunst. Het werk is in verschillende privécollecties vertegenwoordigd en nu komt stilaan de stap op internationaal vlak.

Paul Blanca ( 1978 NL) Fotograaf

De fotoreeks Kristal, lambda print fudji collor, analoge fotografie, hasselblad.

In de reeks kristal heeft Paul Blanca zij modellen ondergedompeld in verschillende vormen van suiker, poedersuiker en zelfs herlijke chocoladeglazuur. Toch komen zijn portretten niet zoet en melig over. Eerlijke en directe fotografie zoals we van Paul gewoon zijn, perfectie en zuiverheid typeren zijn werk.

Een reeks om vooral van te gnieten...

Adriaan Rees (1957 Nl) Keramisch beeldhouwer

Woont in Amsterdam en vestigd zich wereldwijd in verschillende ateliers om zijn beelden te kunnen perfectioneren met de juiste materialen. Adriaan werkt als beeldhouwer met het maken van installaties en sculpturen in de openbare ruimte. het kleiner werk bestaat uit porseleinen taferelen en handgeblazen en gevormde glasobjecten. Deze zijn vervaardigd in gespecialiseerde studio's te China en Lindava Czech Republiek.

het werk van Adriaan kent internationaal een groot succes en werd reeds door verschillende belangrijke collectioneurs en musea opgenomen. De keramiek van Rees heeft een sprankelende glanzende schoonheid die u mee in zijn werk betrekt door de reflecties van de ruimte en elementen om zich heen. Met respêct voor het ambacht en zijn beperkingen ontstaat een beeldtaal waarvan elk stuk een persoonlijke eigenheid heeft. Zijn werk baadt in een geraffineerd licht van zilver en glas.

Igor Verpoorten (1969 B) Schilderijen

De olieverf schilderijen van Igor hebben een realistische fotografische ondertoon. De menselijke figuur is meestal zijn onderwerp met een zekere emotionele geladenheid.Ze zijn geschildert in monotone gedempte kleuren. Over het doek hangt een ijle sfeer van een gefilterd licht waarmee hij een sluier legt over de werkelijkheid. Zijn werken zijn een synthese tussen droom en werkelijkheid, vorm en inhoud, geven en ontvangen.

Verpoorten won diverse prijzen waaronder de Laurent Meeus prijs Antwerpen( 1997), de Jan Cockxprijs te Boechout (1998), gemeente prijs te Mol (1998) nominatie kunstwedstrijd Japanse ambasade Brussel met expo Osaka Japan (1997).

Praktische info:

5 jarig bestaan

Galerie Van Duyse | Contemporary Art

Lotte van Lieshout, Marc Janssens, Paul Blanca, Igor verporten en Adriaan Rees.

Expo 28 Maart tot en met zaterdag 15 mei 2010

Data en openingsuren:

Zondag 28 Maart van 11.00 tot 13.00u preview met lunch

officiële opening 15.00 tot 18.00u

inleiding door Marleen van Duyse en gesprek met kunstenaar Adriaan Rees

Galerie Van Duyse | Contemporary Art | Wolstraat 17 2000 Antwerpen

www.galerievanduyse.be

info@galerievanduyse.be

open: donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 18.00 u

contact en afspraak: Marleen van Duyse MB 0497 90 49 35

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel