Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 maart 2010

Lufthansa vliegt in de zomer naar 204 bestemmingen in 78 landen
Aantal vluchten en bestemmingen in de zomerdienstregeling 2010 bijna onveranderd - Vlootvernieuwing leidt tot een lichte toename van de aangeboden zitplaatscapaciteit

Met de komende zomerdienstregeling zal Lufthansa met een bijna onveranderd aantal bestemmingen en vluchten zijn aanbod verder ontwikkelen. De aangeboden zitplaatscapaciteit wordt iets groter. Gemiddeld zijn in totaal 12.853 wekelijkse Lufthansa vluchten (zomer 2009: 12.860 vluchten) voorzien voor het komende zomerprogramma. Door de geleidelijke vlootvernieuwing en de daarmee gepaard gaande omschakeling naar grotere vliegtuigtypen stijgt ondanks de kleinere totaalvloot de aangeboden zitplaatscapaciteit in vergelijking met vorig jaar. Dit effect blijkt zowel in de continentale als in de interncontinentale vloot. Over het volledige vluchtaanbod bekeken, leidt dit tot een toename van de capaciteit (in de aangeboden zitplaatskilometers) van 3,6 procent in vergelijking met vorige zomer. In deze berekening is al rekening gehouden met de geplande inzet van de Airbus A380 op de lijndienst vanaf juni dit jaar. "Meer zitplaatsen op constant veel vluchten ­ dat bereiken we met grotere en modernere vliegtuigen en met een betere productiviteit. Zo komen we een stapje dichter bij ons doel om het resultaat van Lufthansa Passage met een miljard euro blijvend te verbeteren tegen eind 2011," zegt Thierry Antinori, lid van het bestuur van Lufthansa Passage. De zomerdienstregeling 2010 geldt van zondag 28 maart tot zaterdag 30 oktober 2010.

Lufthansa biedt in de nieuwe zomerdienstregeling vliegverbindingen naar 204 Lufthansa bestemmingen in 78 landen aan (vorig jaar: 206 bestemmingen in 81 landen). Rostock- Laage, Bari, Palermo, Zadar, Chisinau en Tasjkent zijn zes nieuwe bestemmingen die in de zomerdienstregeling werden opgenomen. Met 11.445 binnenlandse en Europese vluchten per week (vorig jaar 11.519 vluchten) werd het vliegaanbod in Europa licht aangepast. Maar het aanbod langeafstandsvluchten is met 1.408 wekelijkse, intercontinentale vluchten (vorig jaar 1.341 vluchten) gegroeid.

"Met meer dan tweehonderd bestemmingen deze zomer, waarvan in totaal zes nieuwe, bieden wij onze gasten een aantrekkelijke dienstregeling en een uitstekende verbindingskwaliteit", aldus Thierry Antinori. "Op aanvraag hebben we vooral de dienstregeling op de Europese routes aangepast.

2/3

De daardoor getroffen klanten kunnen we enerzijds in de meeste gevallen alternatieve verbindingen met onze partners aanbieden. Anderzijds nemen we meer dan een dozijn nieuwe verbindingen binnen Europa in onze dienstregeling op, zodat onze passagiers van meer non-stopvluchten kunnen genieten."

Optimale overstapmogelijkheden vanuit Amsterdam via München en Frankfurt Met de start van de zomerdienstregeling op 28 maart, biedt Lufthansa haar passagiers vanuit Amsterdam drie dagelijkse verbindingen naar de Hanzestad Hamburg, 7 vluchten per dag naar Frankfurt en ook 7 per dag naar München aan. De twee voornaamste hubs, Frankfurt en München, bieden uitstekende aansluitingen op het internationale routenetwerk van Lufthansa.

Tasjkent als nieuwe langeafstandsbestemming
Het langeafstandsprogramma van Lufthansa blijft nagenoeg onveranderd, er komt enkel een nieuwe bestemming bij. Vanaf 28 maart vliegt de luchtvaartmaatschappij driemaal per week met haar partner Privat Air van München naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Vanaf het begin van de dienstregeling zal bovendien, naast de bestaande verbindingen vanuit Frankfurt en Düsseldorf, opnieuw driemaal per week vanuit München met een Airbus A330 naar de Amerikaanse kuststad Miami in Florida worden gevlogen. Riad in Saudi-Arabië wordt een tweede verbinding vanuit München en wordt naast de dagelijkse vlucht uit Frankfurt nu ook driemaal non-stop vanuit de Beierse hoofdstad aangevlogen. Ten slotte onderzoekt Lufthansa nog steeds de mogelijkheid om verschillende nieuwe vliegverbindingen in Irak (Bagdad, Erbil) op te nemen. De precieze vliegtijden en tarieven worden later bekendgemaakt, samen met de start van de boekingen voor de nieuwe verbindingen.

Een van de hoogtepunten van de zomerdienstregeling zal de eerste vlucht met het langeafstandsvliegtuig Airbus A380 bij Lufthansa zijn. Volgens de huidige planning zal vanaf juni 2010 het grootste passagiersvliegtuig ter wereld dit jaar op een intercontinentale verbinding in de reguliere lijndienst vliegen. De eerste A380-bestemmingen zullen eind maart worden vastgelegd. Vanaf dan zullen ook de eerste tickets voor de vliegverbindingen, waarop het nieuwe Lufthansa vlaggenvliegtuig vliegt, kunnen worden geboekt.

15 nieuwe Europese verbindingen
In het binnenlandse en Europese verkeer optimaliseert Lufthansa zijn aanbod en neemt vier nieuwe bestemmingen en 15 nieuwe verbindingen in zijn programma op. Chisinau, de hoofdstad van het Zuidoost-Europese Moldavië, wordt vanaf 22 april dagelijks aangevlogen vanuit de Lufthansa hub München.

3/3

Nieuw in de Lufthansa dienstregeling zijn ook Rostock/Mecklenburg-Vorpommern en twee steden aan de Adriatische zee, Zadar/Kroatië en Bari/Italië. Deze bestemmingen worden non-stop vanuit München bediend. Daarbij wordt Bari dagelijks aangevlogen, Zadar altijd op zaterdag en Rostock op zaterdag en zondag.
Enkele Europese bestemmingen worden de komende zomer ook naast de bestaande verbindingen met bijkomende aansluitingen van andere Duitse luchthavens aangevuld. Zo wordt het Estse Tallinn voor de eerste keer ook vanuit München non-stop bediend. In Düsseldorf wordt de lijst van non-stopverbindingen ineens met zes bestemmingen uitgebreid: Athene/Griekenland, Edinburgh/Groot-Brittannië, Gdanks/Polen, Dubrovnik/Kroatië, Lissabon/Portugal en Napels/Italië. De passagiers vliegen in de zomer zonder tussenstop vanuit Stuttgart met Lufthansa naar Athene en Manchester/Groot- Brittannië. Daarnaast zijn er tussen de Saksische hoofdstad Dresden en het Noord- Italiaanse Milaan-Malpensa dagelijks vluchten. Napels, de op twee na grootste Italiaanse metropool, wordt naast Düsseldorf, München en Milaan ook vanuit Rhein-Main-Flughafen in Frankfurt met een dagelijkse vlucht aangevlogen.

Lufthansa Italia breidt de komende zomer zijn routenet uit vanuit Milaan-Malpensa naar Warschau en Stockholm en naar de Italiaanse bestemmingen Palermo (nieuwe bestemming) en Olbia. In totaal biedt Lufthansa Italia in Milaan dan 172 wekelijkse vluchten naar 12 bestemmingen in Italië en Europa aan.

Om economische redenen heeft Lufthansa de voorbije maanden de verbindingen naar Balaton/Hongarije, Bern/Zwitserland (voortaan als codesharebestemming), Hof-Plauen (voortaan als Codeshare-bestemming), Ronne/Denemarken en Shenyang/China geschrapt.

De luchtvaartmaatschappijen in de Lufthansa Groep ­ Austrian Airlines, bmi, Brussels Airlines en SWISS ­ starten op 28 maart ook met hun respectieve zomerprogramma. Samen met Lufthansa doen alle vijf luchtvaartmaatschappijen via hun hubs Brussel, Düsseldorf, Frankfurt, London-Heathrow, München, Wenen en Zürich samen 274 bestemmingen in 104 landen op vier continenten aan en vullen ze onderling hun eigen vliegaanbod met talrijke codesharevluchten aan.

De nieuwe bestemmingen in het Lufthansa zomerdienstregeling 2010


· München ­ Tasjkent 3 x per week (di, do, zo)
· München ­ Chisinau dagelijks
· München ­ Rostock/Laage 2 x per week (za, zo)
· München ­ Zadar 1 x per week (za)
· München ­ Bari dagelijks
· Milaan/Malpensa ­ Palermo dagelijks