Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 25-03-2010

AVRO CLOSE UP: 'ALEXANDER CALDER: SCULPTOR OF AIR'

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder vergaarde internationale roem met kleurige, abstracte, kunstwerken die hij met behulp van luchtstromen in beweging kon zetten. Behalve deze speelse 'mobiles', maakte Calder ook monumentale sculpturen met zware, rigide vormen die collega beeldhouwer Jean Arp heel spitsvondig 'stabiles' noemde. Op zondag 28 maart brengt AVRO Close Up de documentaire 'Alexander Calder: Sculptor of Air'. Daarin komen interviews, oude filmclips en beeldmateriaal van zijn sculpturen aan bod. Het accent ligt op het vernieuwende karakter van Calders werk en de belangrijkste thema's binnen zijn oeuvre.

Het werk van beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) ­ een van de meest revolutionaire en populaire kunstenaars van zijn tijd ­ is nog altijd modern. Het kunstwerk dat hem beroemd maakte was het miniatuurcircus dat hij schiep nadat hij in 1926 verhuisd was naar Parijs. Zijn fascinatie met het fenomeen circus was al begonnen in New York, waar hij als student schetsen van het Ringling Brothers Circus en het Barnum & Bailey Circus maakte. Eenmaal in Parijs maakte hij zijn eigen kleine circus waarvoor hij houten diertjes creeërde, evenals een ruiter, een clowntje, een gewichtsheffer en vele andere circusfiguurtjes van draadstaal en textiel. Het miniatuurcircus was een hit in het Parijs van de jaren twintig.

Alexander Calders vriendschap met kunstenaars als Miró, Leger, Arp en Mondriaan, was van invloed op zijn beslissing om begin jaren dertig te stoppen met het maken van figuratieve stukken. Hij ontwikkelde een kleurige, abstracte vormentaal voor zijn sculpturen. In 1932 exposeerde hij zijn eerste zogenaamde 'mobiles', kunstwerken die in beweging gezet konden worden met behulp van wind of luchtstromingen. Calder maakte ook kunstwerken die het tegendeel vormden van de mobiles: zware, rigide vormen die zijn collega Jean Arp heel spitsvondig 'stabiles' noemde.

Regie: Stephan Levy-Kuentz en François Levy-Kuentz. Zadig Productions in coproductie met de Calder Foundation en het Centre Pompidou in samenwerking met AVRO en France 5. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

AVRO Close Up 'Alexander Calder: Sculptor of Air': zondag 28 maart om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 1.


---