Nederlands fotomuseum


Expositie Tokyo Symphony van Ed van der Elsken in Nederlands Fotomuseum

Ed van der Elsken's 'Unvollendete'

3-04-2010 - 20-06-2010
Voor het eerst te zien: Tokyo Symphony, een belangrijk werk dat Van der Elsken niet heeft kunnen verwezenlijken door zijn vroege dood. Op basis van 6,5 uur geluidsopnamen, tekstnotities en 1600 nooit eerder vertoonde dia's, werd de audiovisuele installatie alsnog gerealiseerd. Tokyo Symphony is een persoonlijke impressie in beeld en geluid van het overweldigende Tokio door Neerlands beroemdste fotograaf.

Ed van der Elsken (1925 - 1990) bezocht Japan in een periode van 30 jaar diverse malen. Hij voelde zich er thuis en was gefascineerd door de Japanse cultuur, een mengeling van traditionele waarden en gewoonten, en invloeden van de westerse kapitalistische levenswijze. Hij fotografeerde vanuit zijn persoonlijke intuïtie, veelal op straat, op zoek naar mensen die hem intrigeerden. Als hommage aan de stad die hij liefhad en de cultuur die hem in de armen had gesloten werkte Van der Elsken gedurende de laatste periode van zijn leven aan een audiovisuele presentatie. Door zijn vroege overlijden heeft hij deze presentatie echter nooit kunnen realiseren.

bijzonder werk
Researcher Frank Ortmanns vond in 2006 in Van der Elsken's persoonlijke archief de geluidsopnamen voor het project terug. Het werd de aanleiding voor het alsnog realiseren van dit bijzondere werk in samenwerking met Paradox en het Nederlands Fotomuseum, beheerder van het archief van Van der Elsken. Voor de realisering van de installatie - gebaseerd op hedendaagse inzichten over Ed van der Elskens werk - werd gekozen voor gebruikmaking van eigentijdse (digitale) projectietechnieken.

makers
Geluidsontwerper Mark Glynne 'componeerde' een 'soundscape' uit origineel en nieuw materiaal, Jeroen de Vries ontwierp een ruimtelijke vorm voor de driescherms-installatie die tevens teksten en notities toont. Curator Frank Ortmanns tekende voor de montage.

met dank aan
Anneke Hilhorst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds, Fonds Sem Presser Archief en het Fonds BKVB.