Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

Breda, 28-03-2010

Fietser (77) botst met stadsbus

BREDA : Een 77-jarige man uit Breda is zaterdagochtend 27 maart 2010 ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval in zijn woonplaats. Het ongeluk gebeurde rond half twaalf op de kruising Nieuwe Boschstraat met de Nassaustraat. De man reed op een fiets en kwam in aanrijding met een stadsbus.

Het slachtoffer stak de Nassaulaan over en werd aanreden door een bus die richting het station ging. Het slachtoffer sloeg op de kruising linksaf de Boschstraat in. Hij liet daarbij de bus, die hem achterop kwam en rechtdoor ging, niet voorgaan. De man had hoofdletsel
opgelopen en is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Verkeersongevalanalisten van de politie onderzochten de plaats van het ongeval naar sporen en maakten fotos van de aangetroffen situatie en de beschadigde voertuigen. Aan de hand van deze feiten en de
verklaringen van getuigen en betrokkenen probeert de politie de precieze toedracht van het ongeval te achterhalen. Vanwege deze ongevalanalyse is de
Nassaustraat enkele uren afgezet geweest.

Snorder op de bon: 3.000,- boete

BREDA: In de nacht van zaterdag 27 maart 2010 op zondag 28 maart 2010 hield de politie samen met medewerkers van de Belastingdienst een zogenaamde snordercontrole in het centrum van Breda. Er is daarbij proces-verbaal opgemaakt tegen een 41-jarige Bredanaar, die met zijn eigen auto illegale taxiritten verzorgde.
De boete zal waarschijnlijk 3.000 euro bedragen omdat het een
economisch delict betreft waarbij sprake is van concurrentievervalsing richting legale taxibedrijven. Daarnaast werd er aan allerlei
vergunningen en (veiligheids-) voorwaarden niet voldaan. De verdachte loopt de kans dat bij een volgende keer zijn auto in beslag wordt genomen en een dwangsom van
10.000,- opgelegd wordt. Er wordt nog onderzocht of er mogelijk ook sprake was van belastingontduiking en/of uitkeringsfraude. De actie werd gehouden op verzoek van de gemeente Breda. Dit naar aanleiding van diverse klachten vanuit de taxibranche en klanten over snorders.

Alcoholcontrole buitengebied Breda

BREDA: In de nacht van zaterdag 27 maart 2010 op zondag 28 maart hield de politie een alcoholcontrole in het buitengebied van Breda. Aan de controle werken ook leden van de Vrijwillige Politie mee. De actie was bedoeld om meer inzicht te krijgen in het gebruik van alcohol in het verkeer in de buitengebieden. Alcoholgebruik in het verkeer leidt namelijk iedere keer weer tot ernstige ongevallen.

De werkwijze bestond uit mobiele controles in de cirkels rond
Baarle-Nassau, Chaam, Alphen en Gilze. Daarbij werd gebruik gemaakt van opvallende en onopvallende politieauto's en een videosurveillance voertuig. In totaal hebben 158 bestuurders een blaastest ondergaan. Vier bestuurders hadden teveel gedronken en moesten een ademanalyse ondergaan. Van een automobilist werd het rijbewijs meteen ingevorderd, omdat hij op een uitslag van 640 ug/l uitkwam. Tegen de overige bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt en een rijverbod.

Er werden ook bekeurd voor andere verkeerszaken::

- 15 x overschrijding van de maximum snelheid

- 2 x invordering rijbewijs naar grove snelheidsovertreding (147 km/u i.p.v. 80 km/u)

- 2 x niet tonen van het rijbewijs

- 1x verlopen APK verlopen

- 1 x bezit softdrugs.
Twee automobilisten hadden niet betaalde boetes openstaan. Deze zijn ter plaatse verrekend.

In principe geldt dat hoe gevaarlijker de overtreding, des te hoger het boete bedrag.
Speerpunten waarop de politie vooral extra toezicht houdt zijn: gordels, roodlicht, alcohol, snelheid en helmen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat deze overtredingen vaak de oorzaak zijn van verkeersongevallen of zorgen voor ernstig letsel in geval van een aanrijding.

Brand in flat

BREDA: Brandweer en politie rukten zaterdagavond 27 maart 2010 om 21.00 uur uit voor een brand in een flat aan het Voorvang in Breda. Er was sprake van brand in de vuilstort containerruimte. Er raakte niemand gewond.

Het ging om een flat van twaalf verdiepingen met per verdieping drie woningen. De flat werd voornamelijk bewoond door senioren. Er was een sterke rookontwikkeling, afkomstig vanuit de stortcontainerruimte. Daar stonden drie afvalcontainers en een bromfiets in
lichterlaaie. De brandweer heeft de brand geblust, terwijl
politieagenten zich over de bewoners ontfermden. Na de
bluswerkzaamheden heeft de brandweer alle buitendeuren op elke etage opengezet, om zo de rook te laten wegtrekken. Er was geen sprake van lichamelijk letsel. Uiteraard waren de bewoners wel geschrokken. De politie heeft overigens geen redenen om aan te nemen dat er opzet in het spel was.

Politie houdt toezicht in uitgaanscentrum Breda

BREDA: De politie hield in de nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart 2010 toezicht in het horecagebied van Breda. Naast
geüniformeerde agenten te voet, zette de politie ook rechercheurs in burger en bikers in. Het centrum van Breda werd daarnaast, zoals gebruikelijk, in de gaten gehouden door middel van cameratoezicht.

Volgens de dienstdoende agenten was het erg druk op straat. Ze moesten enkele keren in actie komen en arresteerden in totaal acht personen.
- 4 x mishandeling (waarvan 3 x project Weekendje Weg)

- 2 x verstoren openbare orde

- 2 x belediging politieagenten

De horecazaken speelden allemaal goed in op de overgang van wintertijd naar zomertijd. Ze waren door de gemeente Breda geïnformeerd over de werkwijze. Een eetgelegenheid aan de Vismarktstraat had echter om 04.35 uur toch nog volop klanten binnen en begon (bij het zien van de politie) haar klanten hardhandig naar buiten te werken. Dat leidde tot onbegrip, waarbij de klanten zich tegen het personeel richtten en er enkele schermutselingen ontstonden. Een medewerker (18) van de zaak werd daarbij gearresteerd nadat hij een jonge vrouw mishandelde. Hij komt in aanmerking voor het project Weekendje Weg. Temeer omdat hij binnenkort bij de rechter moet voorkomen voor een eerdere
geweldpleging.

Vrachtwagenboeven op heterdaad ingerekend

ETTEN-LEUR: De politie heeft zondag 28 maart 2010 om 01.30 uur drie inbrekers betrapt die het hadden voorzien op vrachtauto's. Het drietal werd op heterdaad betrapt op het Transferium in Etten-Leur. Ze hadden de dekzeilen van een geparkeerde vrachtauto over een lengte van zeven meter opengesneden en enkele dozen gestolen. Eén van de daders werd meteen al bij de vrachtauto ingerekend. Toen de agenten vervolgens een auto hoorden starten en wegrijden, werden ook de andere twee opgepakt.

De verdachten zijn afkomstig uit Sint Willebrord. Het gaat om twee mannen van 22 en 24 jaar oud en een 23-jarige vrouw. Ze zijn in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld en ingesloten. In de auto waarin zij reden werd een gedeelte van de buit terug gevonden. De auto is voor nader onderzoek in beslag genomen en weggetakeld bij het Transferium.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 28-03-2010 12:00 | © Regio Midden en West Brabant |