Gemeente Lansingerland

Brand in Bleiswijk
Asbestlint

Vannacht heeft er brand gewoed in een schuur aan de Plaats 28/30 in Bleiswijk. Door de brand zijn er asbestvezels vrijgekomen. Het met asbest besmette gebied is afgezet.

In dat gebied liggen nog wel stukjes asbestcement op de grond. Asbestcement is niet gevaarlijk voor uw gezondheid zolang de stukjes cement niet worden verpulverd en in huis terechtkomen.

Â

Om het risico zo klein mogelijk te houden is het van groot belang dat de stukjes asbestcement niet kapot getrapt of gereden worden. Betreedt daarom de plaatsen waar stukjes asbestcement liggen zo weinig mogelijk.

De stukjes asbestcement worden door een deskundig bedrijf opgeruimd. Omdat de werknemers bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met asbest in contact komen, zullen zij beschermende kleding dragen. Voor u is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding nodig heeft.

Â

Wat u zelf wel en niet kunt doen:

Wanneer asbesthoudend materiaal toch in uw omgeving terecht is gekomen, is vaak een professionele schoonmaak nodig. Voorkom dat stukjes asbestcement in uw woning terechtkomen, bijvoorbeeld via uw schoenen, fiets, kinderwagen e.d. Trek uw schoenen buiten aan en uit totdat u van ons bericht ontvangt dat de wijk is schoongemaakt.

Â

Ga in géén geval zelf de omgeving van uw huis schoonmaken. Alleen als er stukjes asbestcement het in- en uitgaan van uw huis belemmeren, kunt u die stukjes met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet u die bezem buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door u opzijgeschoven materiaal zal door personeel van het deskundige bedrijf worden opgeruimd.

Â

Voorkom dat kinderen gaan spelen met stukjes asbest. Zorg dat uw kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen. Zodra het vrijgekomen asbest is opgeruimd, zullen de bewoners in de omringende wijk zo spoedig mogelijk per brief op de hoogte gesteld worden.

Â

Als u na het lezen van dit bericht nog vragen heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de adviseur Openbare Orde en Veiligheid, doorkiesnummer (010) 800 43 68.