CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël


Israel rouwt om gedode soldaten

zo 28-03-2010

Zondag zijn Ilan Sviatkovsky (21) en majoor Eliraz Peretz (31) begraven. Zij werden gedood tijdens een vuurgevecht met Hamas-infiltranten die een bom aan het leggen waren aan de grens met Gaza. Een derde soldaat vecht voor zijn leven. De actie is opgeeist door Hamas, dat zich tot nu toe steeds van dergelijke incidenten distantieerde.

Afgelopen vrijdag zagen Israelische soldaten gewapende Palestijnen die een bom aan het leggen waren aan de grens met Gaza. De eenheid van het 12e Golani-bataljon die de grens over werd gestuurd om de bom onschadelijk te maken en infiltratie te voorkomen, werd bestookt met mortieren, geweren en een explosief. Een van de schoten raakte een granaat die een soldaat in zijn borstzak had en die ontplofte.

Ilan Sviatkovsky en zijn majoor Eliraz Peretz werden gedood. Een derde soldaat vecht voor zijn leven; hij is bewusteloos en kan niet zelf ademen. Eerder die week kwam Gabriel Cepic, ook 21 en uit dezelfde eenheid, bij de Gazaanse grens om door `friendly fire'.

De laatste tijd waren er veel pogingen tot infiltratie aan de Gazaanse grens en werden weer een aantal raketten afgevuurd op zuidelijk Israel, maar dit is voor het eerst dat Hamas verantwoordelijkheid claimt. Het zou op een escalatie van de kant van Hamas kunnen duiden. Op een persconferentie noemde een gemaskerde terrorist (Abu Obeida) de actie "een briljante aanval op de Zionistische bezettingsmacht."

Lees over de twee omgekomen soldaten op Israned.
Zie het origineel