Senternovem

28-03-2010 |

Innovatieprogramma Zonnestroom start met SBIR-regeling voor midden- en kleinbedrijf

Om de ontwikkeling van een duurzame elektriciteitsvoorziening te versnellen, steunt de overheid innovaties die leiden tot de grootschalige toepassing van zonnestroomsystemen. Binnen het Innovatieprogramma Zonnestroom is tot 2012 meer dan 6 miljoen euro subsidie beschikbaar voor innovatieve ondernemers. De eerste subsidieregeling, SBIR Gebouwintegratie Zonnestroom is open tot en met 29 april 2010.

De verduurzaming van de energievoorziening in Nederland vraagt om ingrijpende veranderingen. Daarom heeft het kabinet de Innovatieagenda Energie laten opstellen: in de periode 2008-2012 is 438 miljoen euro beschikbaar voor energie-innovatie. Een van de thema's van de Innovatieagenda is de verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening. Onder dit thema vallen drie innovatieprogramma's: wind op zee, wind op land en zonnestroom (ook wel genoemd zon-PV).

Innovatieprogramma Zonnestroom
Dit nieuwe innovatieprogramma richt zich op de versterking en uitbreiding van de zonnestroomsector in Nederland. Het doel is grootschalige toepassing van zonnestroomsystemen op woningen en utiliteitsgebouwen mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat in 2050 de meeste gebouwen met zon-PV zijn uitgerust. Huishoudens zouden dan ongeveer 25% van de benodigde elektriciteit moeten halen uit zon-PV.

Kwaliteitsverbetering en gebouwintegratie
Knelpunten bij de grootschalige toepassing van zonnestroom liggen met name op het gebied van kwaliteit en gebouwintegratie. Daarom steunt het Innovatieprogramma Zonnestroom kennisontwikkeling ten behoeve van kwaliteitsverbetering. Er is bijvoorbeeld behoefte aan meetgegevens uit gerealiseerde zonnestroomprojecten en aan systeemkeurmerken. Ook stimuleert het programma de ontwikkeling van concepten voor de gebouwintegratie van zonnestroom. Deze concepten moeten niet alleen goed scoren op kwaliteit en esthetiek, maar ook goed toepasbaar zijn in de praktijk. Daarom is het belangrijk dat bouw- en installatiebedrijven meedenken over deze nieuwe ontwikkelingen.

Meer dan 6 miljoen euro subsidie
Het grootste deel van het budget van het Innovatieprogramma Zonnestroom gaat naar toegepast onderzoek en demonstraties door industrie, architecten, installateurs, woningcorporaties, constructiebedrijven, etc. Onder voorbehoud van goedkeuring door de ministerraad is hiervoor 6,25 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarnaast financiert het programma bijeenkomsten en workshops.

SBIR Gebouwintegratie Zonnestroom
De eerste regeling die wordt opengesteld is de SBIR Gebouwintegratie Zonnestroom. Deze regeling biedt financiële ondersteuning aan ondernemers met ideeën voor nieuwe producten en diensten die gebouwintegratie van zonnestroom bevorderen. SBIR staat voor Small Business Innovation Research Programma. Een SBIR bestaat uit drie fasen:

1. haalbaarheidsonderzoek

2. onderzoek en ontwikkeling

3. marktrijp maken

Met name voor het midden- en kleinbedrijf is de SBIR interessant. In de eerste twee fasen, die het meeste risico met zich meebrengen, wordt geen co-financiering door de ondernemer gevraagd. Bij de SBIR Gebouwintegratie Zonnestroom is voor de eerste twee fasen 3 miljoen euro beschikbaar. In principe worden in de eerste fase vijftien aanvragen gehonoreerd en gaan vier projecten door naar de tweede fase. De tender is open tot en met 29 april 2010. De tenderinformatie is op de website van de SBIR.

Workshops en Zon-dag 2010
De jaarlijkse Zon-dag is hét trefpunt voor iedereen die zonnestroom in Nederland vooruit wil brengen. De drukbezochte Zon-dag 2009 leverde afgelopen najaar nuttige input over knelpunten en prioriteiten bij kennisontwikkeling (een verslag is te vinden op de website van EOS). Om marktpartijen bij elkaar te brengen, komt er in het najaar van 2010 weer een Zon-dag.
Wijzigingsdatum |

28-03-2010