Openbaar Ministerie

Dagvaardingen en transacties bij Ghost Town

28 maart 2010 - Arrondissementsparket Utrecht

Afgelopen nacht heeft het Openbaar Ministerie Utrecht 3430 euro aan transacties geïnd en acht dagvaardingen uitgereikt voor het bezit van drugs tijdens het dansfestival Ghost Town in de Vechtsebanen in Utrecht dat zo'n 4000 bezoekers telde.

Samen met politie was het openbaar ministerie aanwezig bij dit evenement. Bezoekers werden door de politie gefouilleerd en als er drugs werden aangetroffen, werden deze onderzocht. Op basis daarvan kon de officier van justitie gelijk een beslissing nemen en een transactie of dagvaarding geven. De organisatie van Ghost Town had duidelijk van te voren aangegeven dat drugs niet zijn toegestaan en dat er controle zou zijn.

Voordeel van dit lik-op-stuk beleid is dat de drugs al bij aanvang in beslag worden genomen wat overmatig of verkeerd gebruik voorkomt. Bovendien komt een deel van de bezoekers uit het buitenland. Als zij na het feest weer naar huis zijn en pas achteraf een straf wordt opgelegd, is het lastig om de transacties te innen.

In totaal werden 27 verdachten door het Openbaar Ministerie behandeld, waaronder een Duitser. Er werd 3430 euro aan transacties betaald en 179 uur aan werkstraffen opgelegd. Daarnaast werden er acht dagvaardingen uitgereikt voor een zitting van de politierechter op 9 juni.

Volgende week zijn politie en OM aanwezig bij het dansfeest Trance Energy in de Jaarbeurs, waar 30.000 mensen worden verwacht. Ook dan geldt er een zero tolerance beleid. Het OM Utrecht is dan te volgen op Twitter onder http://twitter.com/OMUtrechtLelyst.