GroenLinks

GroenLinks wil debat over CO2-opslag onder Barendrecht

28 maart 2010

De uitzending 'CO2 bom onder Barendrecht van tv-programma Zembla laat vanavond zien dat verschillende experts de veiligheid van de CO2-opslag in Barendrecht onvoldoende kunnen waarborgen. GroenLinks is altijd tegen het opslaan van CO2 op deze plek geweest. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik wil zo snel mogelijk opheldering van het demissionaire kabinet en vraagt een debat aan in de Tweede Kamer.

In de reportage wordt duidelijk dat Shell het project in Barendrecht als een soort testcase ziet om te kijken of er veel maatschappelijk verzet komt tegen een dergelijk project. Nog nooit eerder is er CO2 opgeslagen onder een woonwijk. Volgens GroenLinks mogen de tests met CO2-opslag niet in een dichtbevolkt gebied plaatsvinden. CO2-opslag is nog geen bewezen techniek. Dan ga je niet experimenteren onder een woonwijk. Dat kan je niet van burgers verlangen. Het draagvlak voor CO2-opslag is door het project in Barendrecht juist extra onder druk komen te staan, aldus Vendrik.

GroenLinks heeft herhaaldelijk aan oud-minister Cramer en demissionair minister van der Hoeven gevraagd om te gaan experimenteren onder de bodem van de Noordzee. Ook al is het duur en kost het energie, CO2-opslag kan in de toekomst bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Maar dan niet onder een woonwijk en zonder overheidssubsidies. Energieproducenten moeten zelf betalen voor hun uitstoot en ondergrondse opslag. Overheidssubsidies moeten wat GroenLinks betreft alleen gaan naar echte duurzame oplossingen, zoals energie uit zon en wind.

In theorie is de kans klein dat er iets mis gaat met de ondergrondse opslag van CO2. Toch weten we het niet zeker, omdat het nog nooit op grote schaal is gedaan. CO2 is zwaarder dan lucht. Als er opeens een grote hoeveelheid van het gas vrijkomt, dan kan het lokaal in de vorm van een wolk blijven hangen met alle risico's van dien.

De kans dat dit gebeurt is weliswaar klein, maar we mogen het risico niet lopen. Theoretische modellen laten zien dat CO2-opslag veilig is. Dat zal op papier ongetwijfeld kloppen, maar we spreken niet voor niets in termen van experimenten en demonstratieprojecten. We weten nog niet of het in de praktijk ook echt veilig is, aldus Vendrik.

In januari stemden PvdA, CDA, CU en D66 voor het opslagproject in Barendrecht. GroenLinks hoopt dat zij zich na het zien van de Zembla uitzending bedenken. De benodigde vergunningen zijn nog niet verleend, de Tweede Kamer kan de CO2-opslag in Barendrecht nog tegenhouden. Wat GroenLinks betreft is dit onderwerp controversieel en zal het besluit over vergunningverlening moeten wachten op een nieuw kabinet.