Gemeente Binnenmaas

Coalitieprogramma en portefeuilleverdeling Binnenmaas gereed

Verder bouwen aan Binnenmaas! is de titel van het coalitieprogramma dat Gemeentebelangen Binnenmaas, CDA en VVD de afgelopen tijd samen hebben geschreven. In dat programma geeft de coalitie een aanzet tot de uitwerking van een groot aantal uitdagingen, zowel plaatselijk als regionaal.

Via deze link kunt u het Coalitieprogramma 2010-2014 download bekijken.

Zie het origineel
Er is overeenstemming bereikt over de portefeuilleverdeling. Daarbij is rekening gehouden met een evenwichtige interne verdeling en de politieke vertegenwoordiging in de Hoeksche Waard. Op 1 mei begint immers de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard, waarvoor de gemeente Binnenmaas de voorzitter levert. Ook de behoefte om bepaalde projecten qua personele bezetting te continueren en het verlangen van het college om als collectief belangrijke gemeentelijke dossiers verder te brengen, speelden een belangrijke rol bij de portefeuilleverdeling.

De coalitie wil het bestaande beleid voor een belangrijk deel voortzetten, in de overtuiging dat dit in het belang is van de inwoners van Binnenmaas. De partijen zullen daarin wel hun eigen accenten aanbrengen. Dat kan doordat zij samen 14 van de 21 zetels in de gemeenteraad innemen en daarmee op een breed draagvlak kunnen rekenen.

Belangrijk voornemen is om de gemeenteraad meer dan voorheen in een vroeg stadium te betrekken bij het ontwikkelen van beleid. Bijvoorbeeld door het houden van opiniërende besprekingen. Het doel is om de kaderstellende rol van de raad meer tot zijn recht te laten komen. Verder zal de coalitie zoeken naar vormen van participatie van burgers en bedrijven bij de totstandkoming van beleid.

Het coalitieprogramma wordt door de gemeenteraad in zijn vergadering van donderdag 15 april behandeld. Na de installatie van de wethouders zullen tijdens de eerste collegevergadering strategische projecten worden verdeeld over de portefeuillehouders. Het gaat hierbij om de Suikerunie, brede school Westmaas, Dorpshart Mijnsheerenland, centrumvisie s-Gravendeel, WWZ Puttershoek en centrumplan Heinenoord.

Portefeuilleverdeling

De portefeuilleverdeling, die in de eerste collegevergadering na de officiële installatie wordt vastgesteld, is als volgt:

Burgemeester (A.J. Borgdorff)

* Openbare orde

* Veiligheid en rampenbestrijding

* Handhaving

* Regionale samenwerking (o.a. voorzitter GR Samenwerkingsorgaan HW)
* Personeel en organisatie

* Voorlichting en communicatie

* Monumentenzorg, molens en archeologie

GBBM (E.Chr. Lafeber)


* Financiën

* Economische zaken en milieu

* Zorg en Welzijn, m.u.v. Wmo

* Cultuur

* Vitale kernen

* Eerste vertegenwoordiger in Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (lid DB)

CDA (H.C.J. van Etten)

* Ruimtelijke ordening en wonen

+ RO (incl. RO aspecten bedrijventerreinen)
+ wonen

* Werk en inkomen

* Wmo

* Onderwijs

* Tweede vertegenwoordiger in Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard

VVD (W.W. Joosten)


* Sport en recreatie

* Openbare werken

* Openbare gebouwen en accommodaties

* Verkeer en vervoer

* ICT