Gemeente Stadskanaal

Voor de herinrichting van de Hoofdstraat in Stadskanaal is een krediet nodig van 4,5 miljoen euro. Opvallend onderdeel in de plannen is de vervanging van de huidige Eurobrug door een markante ophaalbrug, gebaseerd op een oeroud werkingsprincipe, maar met een moderne uitstraling.

De vervanging van de Eurobrug door een markante brug sluit volgens het gemeentebestuur goed aan bij de metamorfose die het centrum van Stadskanaal de afgelopen decennia heeft ondergaan. De nieuwe brug is hoofdzakelijk bedoeld voor langzaam verkeer, maar autoverkeer kan er over. Het brugdek is vier meter breed, zonder scheiding van verkeerssoorten.

Het college adviseert de raad het krediet van 4,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Uit brede doel uitkeringen, reservefondsen en andere bronnen is dekking gevonden voor 1,5 miljoen euro. Met de resterende 3 miljoen euro is rekening gehouden in de meerjarenraming. Het inrichtingsvoorstel voor de Hoofdstraat is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ondernemers, bewoners, jongeren en belangenorganisaties. De belanghebbenden zijn regelmatig betrokken bij de planvorming. Er bestaat een breed draagvlak voor de herinrichting van de Hoofdstraat.

De vervanging van de Eurobrug vormt een belangrijk onderdeel van de herinrichtingsplannen. Als de huidige brug, die in schril contrast staat met de nieuwe inrichting van de Hoofdstraat, hersteld zou moeten worden, kost dat 450.000 euro. Het college is van mening dat dat geld beter besteed kan worden aan een nieuwe brug. Het is de bedoeling dat na de herinrichting de relatie tussen het centrum van Stadskanaal en het water wordt versterkt. In de plannen staat de versterking van het cultuurhistorische karakter van de Hoofdstraat centraal.

De gemeente investeert fors in de herinrichting van de Hoofdstraat. Het college verwacht van de ondernemers dat zij zorgen voor kwaliteitsverbetering van de gevels. Tijdens een informatiebijeenkomst heeft een aantal ondernemers al een intentieverklaring ondertekend.
* 29 maart 2010