Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Miljoenen dieren sterven als gevolg van natuurramp in Mongolië

WSPA start noodhulp voor zwaar getroffen dieren in Mongolië

Den Haag, 29 maart 2010 - WSPA (World Society for the Protection of Animals) Nederland is een noodhulpactie gestart voor de miljoenen dieren in Mongolië die zijn getroffen door de 'dzud', een zeldzame natuurramp waarbij een extreem droge zomer wordt gevolgd door een extreem koude winter met zware sneeuwval. Naar schatting 250.000 dieren - voornamelijk schapen, geiten maar ook koeien, kamelen en paarden - sterven wekelijks als gevolg van de dzud. Daardoor verkeert ook de bevolking van Mongolië die hoofdzakelijk bestaat uit herders en veehouders, in levensgevaar. Met voedsel en medicijnen wil WSPA zoveel mogelijk dieren en dus ook mensen helpen te overleven.

Door de droge zomer hebben de boeren geen grote voorraden hooi kunnen aanleggen. De daarop volgende winter met temperaturen tot -47°C en sneeuwval van meer dan een meter, zorgen ervoor dat de dieren niet meer bij het weinige gras kunnen en volledig afhankelijk zijn van bijvoedering. De vorige dzud, die plaatsvond in 2001, kostte in totaal 11 miljoen dieren het leven. De gevolgen van deze dzud worden nog ernstiger ingeschat: zo'n 20 miljoen dieren lopen gevaar te sterven.

Levensbelang

Samen met de lokale lidorganisatie CAMDA voorziet WSPA zoveel mogelijk dieren die nog in leven zijn van voedsel en medische hulp. Daarnaast zorgt WSPA voor brandstof om onderkoeling te voorkomen. De hulp is eveneens van levensbelang voor de herders en veehouders in Mongolië. Sandra Cnossen, directeur WSPA Nederland: "De bevolking van Mongolië is voor haar levensonderhoud en voedselvoorziening afhankelijk van vee. Overleven hun dieren, dan overleven zij. Dat maakt onze hulp op alle fronten cruciaal."

Inzamelingsactie

Om de activiteiten in Mongolië zo lang mogelijk te kunnen voortzetten, start WSPA deze week in Nederland een inzamelingsactie. Iedereen die de actie wil ondersteunen kan hiervoor een bedrag overmaken naar rekeningnummer 242 ten name van WSPA onder vermelding van 'Mongolië'.

Over WSPA
WSPA (World Society for the Protection of Animals) is de grootste alliantie van dierenwelzijnsorganisaties ter wereld. Als partner van honderden dierenwelzijnsorganisaties maken we ons sterk voor dierenwelzijn en streven we ernaar wreedheden tegen dieren stoppen. We opereren daarbij op alle niveaus, van individuen tot overheden. Om dierenwelzijn wereldwijd te verbeteren ondersteunen en ontwikkelen we grote campagnes, wetenschappelijk onderbouwde projecten en innovatieve educatie-initiatieven. Samen met de lidorganisaties, overheden en internationale organisaties bieden we ook noodhulp aan dieren in gebieden die door (natuur)rampen zijn getroffen.

Meer informatie

In de bijlage treft u twee foto's die u kunt gebruiken voor publicatie met vermelding van 'Getty images'. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:




Ingezonden persbericht