Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

29 maart 2010, Utrecht

------

CNV Vakmensen raadpleegt schoonmakers over eindbod cao

Medewerkers van CNV Vakmensen bezoeken deze week honderden objecten waar schoonmakers aan het werk zijn. "We willen hen graag informeren over het eindbod van de werkgevers. En we zijn natuurlijk benieuwd wat de mensen ervan vinden", zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek.

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 180.000 schoonmakers in Nederland zijn vorige week geëindigd in een teleurstellend eindbod van werkgeversorganisatie OSB. Het eindbod van de werkgevers gaat uit van een tweejarige cao, van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012. De eerste loonsverhoging krijgen de werknemers pas in juli: 1 procent. De volgende loonsverhoging (1,5 procent) krijgen ze per 1 januari 2011. CNV Vakmensen wil een loonsverhoging van 2 procent per jaar, zodat de schoonmakers er niet in koopkracht op achteruit gaan.

Grote operatie

Deze week bezoeken medewerkers van CNV Vakmensen zo veel mogelijk objecten waar schoonmakers aan het werk zijn: scholen, ziekenhuizen, kantoren, bungalowparken. Kampherbeek: "Een grote operatie, want schoonmakers werken eigenlijk overal, en vaak in kleine groepjes. We willen zo veel mogelijk schoonmakers proberen te bereiken."

Bemiddelingspoging

Vanmiddag om 16.00 uur start in Utrecht een bemiddelingspoging van NS en Schiphol, in een poging om het cao-overleg weer op gang te brengen. Kampherbeek is daarbij aanwezig, maar is op dit moment nog afwachtend. "We zullen zien wat het oplevert. Uiteindelijk willen wij natuurlijk graag een goede cao. Op een eindeloos conflict zit niemand te wachten."

Oproep aan opdrachtgevers

CNV Vakmensen stuurt deze week ook een brief naar honderden opdrachtgevers, die schoonmaakbedrijven inhuren. Kampherbeek: "Wij willen dat opdrachtgevers zich meer verantwoordelijk voelen, óók voor de schoonmakers die hun panden schoonmaken. Omdat opdrachtgevers zo op de centen zitten, voelen schoonmaakbedrijven zich vaak gedwongen om telkens maar in te leveren op de prijs. Dat gaat ten koste van de schoonmakers. Schoonmaak is belangrijk werk, en schoonmakers verdienen respect en dus ook een goede cao. Opdrachtgevers moeten zich realiseren dat zij hier ook een belangrijke rol in spelen."

Volgens Kampherbeek moeten opdrachtgevers zich bij aanbestedingen niet alleen laten leiden door de laagste prijs, maar óók laten meewegen hoe schoonmaakbedrijven met hun werknemers omgaan. In de brief aan opdrachtgevers doet CNV Vakmensen een serie concrete aanbevelingen, die opdrachtgevers als handvat kunnen gebruiken bij een aanbesteding (zie bijlage).

Eindbod naar leden

Kampherbeek legt het eindbod schriftelijk voor aan alle leden. "We zullen dus de uitslag van de ledenraadpleging afwachten."

Bijlage: brief aan opdrachtgevers


- - -