Wageningen Universiteit en Researchcentrum psychologie: wat kun je ermee?
Positieve psychologie: wat kun je ermee?

30 mrt 2010 20:00

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Wat kun je zelf doen om âmentaal gezondâ te blijven? Dat is één van de vragen die de positieve psychologie wil beantwoorden. Deze wetenschap onderzoekt welke omstandigheden een âgoede mentale conditieâ bevorderen, en hoe mensen hun mentale conditie actief kunnen verbeteren.

De meeste mensen weten heel goed, hoe ze lichamelijk gezond kunnen blijven. Niet roken, gezond eten, matig alcohol drinken, voldoende bewegen, veilig vrijen en netjes je tanden poetsen voor het slapen gaan.

Voor het in stand houden van de mentale gezondheid, geluk en welbevinden bestaat van oudsher veel minder aandacht. Maar sinds kort biedt de positieve psychologie daar aanknopingspunten voor. Dat is belangrijk voor gezonde mensen die mentaal gezond willen blijven, maar ook mensen met (beginnende) psychische problematiek kunnen deze vaardigheden gebruiken.
Linda Bolier en Ernst Bohlmeijer geven een overzicht van effectieve interventies en gaan ook aan de slag met praktische oefeningen.

Linda Bolier is onderzoeker aan het Trimbos-instituut en ontwikkelde PsyFit, een e-mental fitness interventie. Ze werkt aan een promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. Dr. Ernst Bohlmeijer is Universitair Hoofddocent Geestelijke gezondheidsbevordering aan de Universiteit Twente en publiceerde onder andere de boeken 'Voluit leven' en 'De verhalen die wij leven'.

---

» Meer informatie: Adri.Bolt@wur.nl

---