Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin onthult beeld in Grote- of St. Janskerk in Schiedam

Hare Majesteit de Koningin onthult dinsdag 30 maart een beeld in de Grote- of St. Janskerk in Schiedam. Met de onthulling van dit kunstwerk wordt de kerk na een grondige herinrichting weer in gebruik genomen.

De Grote- of St. Janskerk kent een lange historie die nauw verbonden is met de geschiedenis van Schiedam. Eeuwenlang was de kerk het grootste gebouw van de stad met naast een sacrale, ook een openbare functie. In 2009-2010 is de kerk opnieuw ingericht met als doel om de kerk breder te kunnen gebruiken.

Het kunstwerk is vervaardigd door de Schiedamse kunstenaar Sjef Henderickx en bestaat uit een grote schaal waaruit brokstukken oprijzen die bovenin de vorm aannemen van een lam. De brokstukken zijn afkomstig van Middeleeuwse altaren die zijn gevonden onder de vloer van de kerk tijdens de restauratie van 1947. De symboliek van het lam staat voor verzoening; wat eens verwoest werd, keert in een nieuwe creatie terug.

Gezien de historische waarde van de brokstukken is een extra studie gedaan naar de datering. Hierover verschijnt op 30 maart een publicatie. Aan de Koningin wordt het eerste exemplaar overhandigd.




RVD Mediafeed