Ingezonden persbericht


Descartes-Huygensprijs voor Marc Humbert en Arthur Wilde

Marc Humbert en Arthur Wilde ontvangen op 30 maart 2010 de Descartes-Huygensprijs. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23 duizend euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen reikt al sinds 1995 jaarlijks voor Nederland de Descartes-Huygensprijs uit.

Prof. dr. Marc Humbert (46) krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar pulmonale hypertensie, verhoogde bloeddruk in de bloedvaten rond de longen. Humbert is werkzaam in het Centre National de Référence de l'Hypertension Artérielle Pulmonaire, Université Paris-Sud. Deze relatief jonge onderzoeker heeft een grote staat van dienst, met een uitstekende publicatielijst, aldus de KNAW-jury die de Franse kandidaat selecteerde. Zijn onderzoek is uitstekend gepositioneerd en internationaal toonaangevend. Het sluit goed aan bij het onderzoek van prof. dr. Vonk Noordegraaf, VU Medisch Centrum. De huidige samenwerking biedt een stevige basis voor voortzetting.

Prof. dr. Arthur Wilde (53) is als hoogleraar Cardiologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij krijgt de prijs voor zijn pionierende onderzoek naar het mechanisme en de genetische achtergrond van hartritmestoornissen en het ontstaan van plotselinge hartdood. Hij is een eminent lid van de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Wilde werkt met diverse Franse onderzoeksgroepen samen. De Franse jury: Wilde is een boeiende persoonlijkheid met wie het makkelijk is om wetenschappelijke relaties aan te knopen.

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen. De prijs wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod. Het te winnen geldbedrag van 23 duizend euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de geestes- en sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat.