Gemeente Lopik

Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Lopik 2010

In de raadsvergadering van dinsdag 30 maart 2010 om 20.00 uur wordt het agendapunt 'Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Lopik 2010' besproken.

Het college stelt de raad voor de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Lopik 2006 aan te passen. Als gevolg van diverse ontwikkelingen is aanpassing gewenst, conform de voorstellen van de VNG.

De ontwikkelingen betreffen zowel aanpassing aan gewijzigde regelgeving voor onderwijshuisvesting als gewijzigde inzichten over de inrichting van het onderwijs. Het is op landelijk niveau wenselijk gebleken de bestaande verordening te vereenvoudigen en te uniformeren. Daarbij is aansluiting gezocht bij het model zoals dat nu al voor het voortgezet onderwijs wordt gehanteerd. Hierbij wordt de ruimtebehoefte gerelateerd aan het aantal leerlingen en niet het aantal groepen.

De belangrijkste doelen en uitgangspunten van de wijziging zijn:
* Betere aansluiting bij de (toenemende) diversiteit in het onderwijs;

* Wijziging van het Bouwbesluit;

* Vereenvoudiging en vermindering van regels en administratieve last;

* Budgettaire neutraliteit.

Met de wijzigingen wordt de verordening eenvoudiger in gebruik, worden schoolbesturen flexibeler voor de inzet van de beschikbare vierkante meters bruto vloeroppervlakte en wordt het voor gemeenten eenvoudiger keuzes te maken voor eigen beleid. Hierdoor ontstaat een grotere flexibiliteit voor het realiseren van uitbreiding en nieuwbouw van scholen. De financiële middelen blijven ongewijzigd.

Het college stelt de raad voor de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Lopik 2010 vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de bestaande Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Lopik 2006.