Gemeente Lingewaard


Start 2e fase Centrumplan Bemmel

MGZ-gebouw

Te slopen MGZ-gebouw

Dinsdag 30 maart 2010 om 15.00 uur wordt met de start van de sloop van het MGZ-gebouw de officiële start van de 2e fase van het Centrumplan Bemmel ingeluid.
Wethouder F. Crijns zal - in het bijzijn van de voormalige bewoners en huurders van de woningen en de commerciële ruimten van het MGZ-gebouw en de partijen die betrokken zijn bij de realisatie van de 2e fase van het Centrumplan - de gedenksteen uit het gebouw verwijderen. Op deze wijze wordt samen met de eigenaren van het gebouw H. Geveling en Lingewaard Wonen het startsein gegeven voor de aanvang van de sloopwerkzaamheden. De gedenksteen zal tijdelijk bij de gemeente worden opgeslagen en te zijner tijd in de bestrating worden opgenomen als aanduiding van de plek waar het MGZ-gebouw heeft gestaan.

Vogelvlucht

Vogelvlucht perspectief van fase 2

Omvang plan
De eerste fase van het Centrumplan Bemmel, die bestond uit de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg, de bouw van Albert Heijn en 75 woningen op het Liduinaterrein en de herinrichting van de Dorpsstraat, is eind 2005 opgeleverd.
De fase waarmee nu gestart wordt bestaat uit de bouw van ca.1700 m² aan commerciële ruimte, 27 huur- appartementen, 10 koopappartementen en 3 stadswoningen. Daarnaast zal de bestaande Assenburg worden gerevitaliseerd.

Parkeergelegenheid
Tijdens de sloop van het MGZ-gebouw zullen de huidige parkeerplaatsen op de Markt gehandhaafd blijven. Zodra echter medio mei 2010 wordt begonnen met graven van de sleuven voor het archeologisch onderzoek zal het merendeel van de parkeerplaatsen op de Markt verdwijnen. Om ook tijdens de bouw zoveel mogelijk parkeerplaatsen te behouden zullen onder de platanen op de Markt tijdelijk twee rijen haakse parkeer-plaatsen worden gerealiseerd.
Afgelopen week zijn de trottoirbanden aan de Loostraat hiervoor al verlaagd. Verder zijn op het terrein van de voormalige stomerij aan de Loostraat 20 tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd en is de parkeercapaciteit op het parkeerterrein aan de Pollenbrink vergroot. Voor al deze parkeerplaatsen en ook voor de parkeergarage onder Albert Heijn geldt dat de blauwe zone van toepassing is.

Deelnemende partijen
Partijen die betrokken zijn bij de realisatie van de tweede fase van het Centrumplan zijn:
de ontwikkelaar, U-Projecten;
Lingewaard Wonen als mede-eigenaar van het MGZ gebouw en afnemer van de 27 te realiseren huurwoningen;
Hans Geveling B.V. als mede-eigenaar van het MGZ-gebouw , afnemer van de te realiseren commerciële ruimten en initiatiefnemer voor de revitalisering van de bestaande Assenburg;
Begeleidingscommissie: deze bestaat uit een vertegenwoordiging van de ondernemersvereniging en de Kamer van Koophandel.

Planning
maart 2010: verplaatsing weekmarkt naar Kinkelplein (onder de kastanjebomen)
maart- april 2010: sloop MGZ-gebouw
mei 2010: kappen van 8 bomen
mei 2010: graven van proefsleuven op de Markt ten behoeve van nader archeologisch onderzoek;
juli 2010: slopen overkapping van bestaande Assenburg en trappenhuis van de woningen aan de Deken
Dr. Mulderstraat;
inrichten bouwplaats
augustus 2010: start bouw met uitgraven bouwput ten behoeve van parkeerkelder.

(Geplaatst: 23 maart 2010)