Gemeente Kollumerland

PB 28/2010 Start dorpsgesprekken Leefbaarheid in Oudwoude

Kollum, 25 maart 2010

Op dinsdag 30 maart om 19.30 uur gaat de gesprekkenronde over Leefbaarheid van start. Dit gebeurt in MFC Hùsterwâld in Oudwoude. De komende weken staan gesprekken gepland in alle tien dorpen van de gemeente Kollumerland c.a. De gesprekken vinden plaats aan de hand van twee scenarioâs van niet bestaande âKollumerlandseâ dorpen: Groeisterwoude en Krimpsterterp.

Kollumerland c.a. wil een leefbare gemeente blijven, zeker nu er ontwikkelingen zijn die van invloed zijn op de leefbaarheid. De samenstelling van de bevolking verandert: vergrijzing (meer ouderen), ontgroening (minder jongeren). Daarnaast is ook krimp in onze gemeente onontkoombaar. Daarom is het nodig dat we een visie op leefbaarheid ontwikkelen. Dat doet de gemeente Kollumerland c.a. samen met haar inwoners in het project Leefbaarheid. Als we Kollumerland c.a optimaal leefbaar willen houden, zullen er keuzes gemaakt moeten worden als het gaat om voorzieningen als onderwijs, sport en zorg. Hierover gaan we de komende maanden in gesprek met de bewoners van de dorpen.

De gesprekkenronde met de dorpen is het derde onderdeel van het project. Eerder vond discussie plaats met maatschappelijke organisaties in de VNG Toekomstbus en met lokale organisaties tijdens de miniconferentie Leefbaarheid (december 2009).

Hoe gaan we met elkaar in gesprek?
Praten over de toekomst is lastig, we kunnen immers niet in de toekomst kijken. Daarom worden de gesprekken gevoerd aan de hand van twee scenarioâs van mogelijke toekomstbeelden. De scenarioâs hebben namen gekregen van twee niet bestaande dorpen: Krimpsterterp en Groeisterwoude. Deze scenarioâs zijn echter wel gebaseerd op bestaande trends en ontwikkelingen die van toepassing zijn op de gemeente Kollumerland c.a.

De inbreng van inwoners is belangrijk. Daarom nodigt de gemeente hen van harte uit om bij de gesprekken in de dorpen aanwezig te zijn. De gesprekken worden in de maanden maart, april en mei gehouden, het laatste gesprek vindt plaats op 17 mei.

Wat gebeurt er met de uitkomsten?
Via de gemeentelijke website is alle informatie over het Project te vinden en hierop worden ook alle data van de gesprekken en de verslagen opgenomen. Zo kan iedereen het project volgen. De uitkomsten van deze gesprekken worden verwerkt in een visie. Op basis van deze visie kan het gemeentebestuur vervolgens daadkrachtige en samenhangende keuzes kan maken.


---

***************************

Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.