NCRV

Het 3e Testament

Verhalen om nooit te vergeten: uit het Amsterdamse Stadsarchief

Dinsdag 30 maart
22.50 uur, Nederland 2

Verhalen uit het Amsterdamse Stadsarchief staan dinsdag centraal in het NCRV-programma Het 3e Testament. In dozen, rekken en manden liggen documenten die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van een stad. Maar er liggen ook documenten die familiegeheimen ontrafelen.

Café ât Mandje aan de Zeedijk in Amsterdam was zijn tijd vanaf de start ver vooruit. Al sinds 1927, toen het café werd geopend door de legendarische Bet van Beeren, was het dé plek waar homoâs en lesboâs zichzelf konden zijn. Na de dood van Bet werd het café gesloten, maar sinds Koninginnedag 2007 is het weer open. Het nichtje van Bet, Diana van Laar, zet de erfenis voort: het café is nog steeds een vrijplaats voor mensen die zichzelf willen zijn. En dat blijkt nog steeds nodigâ¦.

Waar zijn de mensen, vroeg Guus Luijters als klein jongetje aan zijn vader bij wie hij achterop de fiets zat. Het was 1946 en ze reden door de joodse wijk in Amsterdam, waar hij alleen maar dichtgespijkerde huizen zag. Ex-journalist Luijters heeft zichzelf tot taak gesteld dat hij de gegevens en zo mogelijk een foto wil achterhalen van zoân 20.000 Nederlandse joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Luijters bundelt de gegevens in een boek.

Peter Kroesen is archivaris van het Stadsarchief en probeert vragen te beantwoorden van mensen die een ontbrekend puzzelstukje uit het verleden van hun familie opgelost willen hebben. Volkomen onverwacht meldt zich op een dag een man uit Suriname met papieren die betrekking hebben op het verleden van Peters eigen vrouwâ¦..