Gemeente Almere

Presentatie Wmo-nota

30-03-2010 | Start: 16:00 | Eind: 17:30 | Locatie: Collegekamer, stadhuis Almere

Op dinsdag 30 maart overhandigt wethouder Johanna Haanstra de nieuwe nota Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan enkele Almeerders die hebben meegeholpen aan de totstandkoming van de nota. U bent van harte uitgenodigd om bij de overhandiging aanwezig te zijn.

Op 23 februari heeft het college van B en W de Wmo-nota en de bijbehorende vier deelnota's vastgesteld. Het nieuwe beleid geldt tot en met 2014. De verhalen van Almeerders zijn het uitgangspunt geweest voor de inhoud en de vorm van deze nota. De gemeente Almere is blij dat zij hun eigen verhaal, vragen en ervaringen hiervoor gedeeld hebben. Daarom overhandigt wethouder Johanna Haanstra (Sociaal Krachtige Samenleving) de Wmo-nota aan enkele van deze Almeerders.

Eigen kracht
In de Wet maatschappelijke ondersteuning draait het om eigen kracht: uitgaan van de dingen die mensen nog wel kunnen, in plaats van kijken naar wat niet (meer) kan. Onder de noemer van de Almeerse Aanpak pakt de nota een breed scala aan onderwerpen aan, die vallen onder de twee hoofdthema's samenleven en meedoen. Samenleven en meedoen beginnen bij de eigen kracht van inwoners/cliënten, organisaties en gemeente zelf.

Het college heeft tot vier hoofdkeuzes besloten. Deze zijn als volgt:

Versterken van de samenwerking tussen inwoners/cliënten, organisaties en gemeente.
Meedoen: meer versterking van de eigen kracht van inwoners, met het oog op hun zelfredzaamheid en participatie. De gemeente wil vooral de randvoorwaarden stellen om meedoen in de samenleving mogelijk te maken.
Verbeteren van de weg naar ondersteuning met participatie van de inwoner/cliënt en zijn omgeving als uitgangspunt. Één van de middelen hierbij is de EigenKrachtWijzer: een speciaal ontwikkelde vragenlijst die helpt bij het vinden van oplossingen bij vragen over wonen, werken, welzijn en zorg in Almere.
Tijdig signaleren en verwijzen, en het vergroten van de beschikbaarheid van voldoende maatwerkondersteuning en voorzieningen. De gemeente wil zoveel mogelijk zwaardere zorg voorkomen. De samenleving, gemeente en organisaties hebben ook de taak belemmeringen weg te nemen en de zelfredzaamheid te versterken. U bent van harte welkom om bij de overhandiging van de Wmo-nota aanwezig te zijn.

Programma Opening en toelichting nota door wethouder Johanna Haanstra Ervaringen van inwoners
Overhandiging eerste exemplaren