Voor Haïtianen zijn banen dé sleutel tot herstel

29/03/2010 16:54

Oxfam Novib

Let op. Embargo tot 00.01 30 maart 2010

Voor Haïtianen zijn banen dé sleutel tot herstel

Uitkomst van Oxfam-onderzoek onder 1700 Haïtianen

Den Haag, 30 maart 2010. Uit onafhankelijk onderzoek onder 1700 mensen in Haïti komt naar voren dat de inwoners het meest behoefte hebben aan: banen (26 procent), scholen (22 procent) en huizen (10 procent). Haïtianen geven in het onderzoek aan dat zij weinig vertrouwen hebben in het vermogen van de overheid om alleen leiding te geven aan het herstelplan voor Haïti. Zij achten een combinatie van de regering en maatschappelijke organisaties in Haïti of een buitenlandse overheid het best in staat is om het herstelplan uit te voeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijke Haïtiaanse onderzoeker en gefinancierd door Oxfam. Het onderzoek is tussen 9 en 12 maart gehouden in verschillende buurten in Leogane en de hoofdstad Port-au-Prince, waaronder Pétion-Ville, Delmas en Carrefour.

Het onderzoek komt aan de vooravond van de grote internationale VN-Donorconferentie in New York op woensdag 31 maart, waar over het herstelplan voor Haïti gepraat zal worden. Het volledige onderzoek wordt in april gepubliceerd.

"De Haïtianen maken het ons heel erg duidelijk dat zij weer op eigen benen willen staan en aan de slag willen met het herstel van hun land. Bovenaan de lijst voor de conferentie in New York, en daarna, dient werkgelegenheid te staan. Haïtianen verwachten geen liefdadigheid. Zij willen banen, hun kinderen naar school sturen, en 's avonds een dak boven het hoofd. Als internationale gemeenschap moeten wij hiertoe in staat zijn," zegt Oxfam Novib-directeur Farah Karimi.

De Haïtianen geven in het Oxfam-onderzoek ook hun mening over de noodhulp na de verwoestende aardbeving van 12 januari en de algemene prestaties van de organisaties ter plekke. Ondanks de recente kritiek op de effectiviteit van de hulp oordeelde 60 procent van de ondervraagden positief over de kwaliteit en efficiëntie van de distributie van hulp door internationale NGO's. Meer dan 70 procent prees de acties van buitenlandse regeringen in de noodhulpfase na de aardbeving.

In het rapport "Häiti: A Once-in-a-Century Chance for Change" roept Oxfam regeringen en internationale financiers op voorrang te geven aan de bouw van sanitaire voorzieningen en onderdak.

De komende maand begint het regenseizoen in Haïti en meer dan 1 miljoen mensen leven nog steeds in zeer moeilijke omstandigheden. Oxfam geeft in het rapport een ontnuchterende raming van de enorme uitdaging die het land in de komende tijd wacht. Bovendien is de registratie van de ontheemden nog niet rond. Tevens heeft de overheid noch de internationale gemeenschap lokale groepen echt geraadpleegd of betrokken bij hun inspanningen. In de kampen en in buurten hebben deze groepen enorm veel leiderschap vertoond na de aardbeving van 12 januari.

Oxfam stelt dat de algemene coördinatie en het leiderschap van alle organisaties, waaronder NGO's, in Haïti beter moeten. Dus ook die tussen de Haïtiaanse regering en de Verenigde Naties. Oxfam roept de conferentie in New York op om aan alle betrokken partijen duidelijke richtlijnen mee te geven voor de toekomst van Haïti.

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.oxfam.org/en/policy/haiti-once-century-chance-change


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie