Gemeente Oldebroek


Huiselijk geweld: Nu is het genoeg!

Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) voor regio Noord-Veluwe

De gemeente Oldebroek vindt het belangrijk dat meer aandacht wordt besteed aan huiselijk geweld. Daarom geeft zij de komende weken op verschillende manieren informatie. Er komen berichten in de media en in het gemeentehuis en in de bibliotheek liggen informatiefolders en signalenkaarten van het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer, door de partner, zoon, huisvriend of moeder. Er zijn verschillende vormen van geweld: lichamelijk (slaan, schoppen), geestelijk (bedreigen, vernederen, kleineren), financieel (uitbuiten), seksueel (verkrachting, aanranding), verwaarlozing (onthouden van dagelijkse behoeften) en getuige zijn van geweld (dat zijn vaak kinderen). Soms is er sprake van eergerelateerd geweld. Twee vormen van huiselijk geweld zijn op dit moment veel in het nieuws: loverboys (beter is te spreken van pooierboys) en geweld tegen ouderen (voorbeelden: niet voldoende zorg verlenen, financiële uitbuiting, verwaarlozing, geen telefoon en bezoek toestaan). Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Vaak vinden slachtoffers maar ook plegers het moeilijk om over hun situatie te praten. Zowel de pleger als het slachtoffer schaamt zich vaak voor wat er achter de voordeur gebeurt. Ze voelen zich schuldig en durven er zelfs niet met familie en de beste vrienden over te praten. Toch is het heel belangrijk dat ze dat wel doen, want huiselijk geweld stopt meestal niet vanzelf. Na het betuigen van spijt en beloftes vervalt de pleger na verloop van tijd (bijvoorbeeld in situaties van tegenvallers en stress) toch weer vaak in het oude gedrag en is er opnieuw sprake van huiselijk geweld.

Wanneer de pleger, het slachtoffer en de kinderen (slachtoffer of getuige) niet zelf hulp (durven/willen) zoeken, kunnen omstanders (signaleerders) dat doen. Bijvoorbeeld familie, vrienden, verzorgers, buren, leerkrachten, collega's, sporttrainers, vriendjes/vriendinnetjes. Dat is niet makkelijk. Zij hebben soms alleen maar een vermoeden en durven het onderwerp niet te bespreken, omdat ze bang zijn dat ze signalen verkeerd uitleggen of omdat ze bang zijn dat de relatie daarmee op het spel komt te staan. Mensen die met huiselijk geweld te maken hebben, als pleger, slachtoffer, getuige, signaleerder of professional, kunnen hierover informatie inwinnen bij het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) dat voor de regio Noord-Veluwe gevestigd is in Zwolle .

Het telefoonnummer van het Steunpunt Huiselijk Geweld is: 0900 1 26 26 26 begin_of_the_skype_highlighting 0900 1 26 26 26 end_of_the_skype_highlighting (5 ct/min). Belangrijk is, dat u dit nummer anoniem kunt bellen. De medewerker luistert naar uw verhaal, denkt mee en geeft advies. U kunt ook bellen als u alleen een 'onderbuikgevoel'/een vermoeden hebt. De medewerker kan er voor zorgen, dat er een plan van aanpak komt en dat er passende hulp komt (als u dat wilt). U kunt ook mailen naar info@s-hg.nl. Informatie is te vinden op de gemeentelijke websites en op de website van het Steunpunt www.s-hg.nl.