Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 30 maart 2010 9:30

Conjunctuurbeeld verder verbeterd

Het conjunctuurbeeld was eind maart beter dan eind februari. Dit komt vooral door het verdere herstel van de industrie. De meeste indicatoren in de Conjunctuurklok liggen nog steeds in de fase van "laagconjunctuur". Veertien van de vijftien indicatoren presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De economie kromp in het vierde kwartaal van 2009 met 2,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De krimp is daarmee beduidend minder groot dan in de eerste drie kwartalen van 2009. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,2 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Dit is het tweede kwartaal op rij met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei na vier kwartalen met een negatieve groei.

De stemming onder consumenten veranderde in maart vrijwel niet. Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie verbeterde. De zakelijke dienstverleners waren positiever over de verwachte omzet.

Het uitvoervolume was in januari bijna 10 procent groter dan een jaar eerder. De industrie produceerde fors meer: de gemiddelde dagproductie lag 6 procent hoger. Door huishoudens werd 0,7 procent minder besteed dan in januari 2009.

De kapitaalmarktrente daalde iets en kwam in februari uit op 3,4 procent. De inflatie daalde met 0,1 procentpunt naar 0,8 procent. De afzetprijzen van de industrie waren ruim 6 procent hoger dan een jaar eerder.

In de periode december 2009 - februari 2010 is de werkloosheid met 5 duizend toegenomen. Het aantal banen was in het vierde kwartaal 147 duizend lager dan een jaar eerder. Er stonden eind december 122 duizend vacatures open. Dit zijn er 6 duizend minder dan eind september. De daling van het aantal uitzenduren vlakte in het vierde kwartaal verder af.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl