Gemeente Amsterdam



Persbericht
Concept

Datum 30 maart 2010

Kenmerk 072

Gemeentelijke onderscheiding voor Anthon Beeke

Op maandag 29 maart heeft wethouder Gehrels de Frans Banninck Cocq uitgereikt aan de heer Anthon Beeke. Dit gebeurde tijdens de viering van zijn 70ste verjaardag in Pakhuis de Zwijger. De heer Beeke ontving de onderscheiding omdat hij een belangrijke rol speelde als grootheid in de Nederlandse ontwerpcultuur.

De affiches die de heer Beeke heeft ontworpen voor de belangrijkste Nederlandse toneelgezelschappen en musea hebben het straatbeeld van zijn eigen stad Amsterdam en de rest van Nederland sinds de jaren `60 gesierd en verlevendigd. Door zijn persoonlijke, soms provocerende stijl is hij uitgegroeid tot een internationaal geroemd ontwerper van affiches, boeken, tijdschriften, tentoonstellingen en huisstijl. Daarnaast leerde hij zijn vak aan honderden jonge grafische ontwerpers vanuit zijn eigen studio. Hierdoor is de heer Beeke al vijftig jaar lang een culturele ambassadeur van zijn geboortestad Amsterdam.

De Frans Banninck Cocq Penning wordt toegekend aan diegenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van ten minste tien jaar. Het betreft personen die uit hoofde van hun (betaalde) functie veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend.

Pb-072