Stadswandeling op een postzegelvel

30/03/2010 10:18

TNT Post

DEN HAAG, 30 MAART 2010 - Arnhem en Maastricht hebben sinds deze week elk een eigen postzegelvel in de serie Mooi Nederland 2010 van TNT Post. De historische centra van deze boeiende provinciale hoofdsteden lenen zich uitstekend voor een wandeling. Op de twee postzegelvellen staat een schetsmatige stadsplattegrond, waarin de wandelroute is aangegeven langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Bijzondere plek voor Ilse de Lange

In 2009 werd Arnhem verkozen tot 'Groenste stad van Europa'. Een jaar daarvoor kreeg deze stad de erenaam 'Groenste stad van Nederland'. Deze eretitels dankt Arnhem mede aan Park Sonsbeek en de vele andere parken. In deze groene stad hebben ook vele fraaie eigentijdse gebouwen een plaats gevonden, zoals de ArtEZ hogeschool voor de kunsten en de Park- en de Rijntoren. Verder voert de wandeling langs de Eusebiuskerk (voltooid in 1560), de Sabelspoort, die rond 1300 tot stand kwam en de Rijnbrug, bekend van de film 'Een brug te ver' van sir Richard Attenborough, die na de oorlog werd hernoemd als John Frostbrug. Dit is een eerbetoon aan de geallieerde troepen die onder leiding van luitenant-kolonel John Dutton Frost, de brug bereikte. Een bijzondere plek op het vel is weggelegd voor zangeres/songwriter Ilse de Lange, die in Arnhem woonachtig is.

Romeinse tijd, middeleeuwen en de gouden eeuw

Dit alles is volop aanwezig in Maastricht zoals de Sint Servaasbasiliek, die wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland, de gotische Sint Janskerk die dateert van rond 1200 en de Sint Servaasbrug een dertiende-eeuwse stenen boogbrug. Er zijn ook vele musea te vinden waaronder het Bonnefantenmuseum uit 1995, dat een collectie van oude en hedendaagse beeldende kunst herbergt, ontworpen door Aldo Rossi. Maastrichts beroemdste zoon is ongetwijfeld de populaire violist en orkestleider André Rieu.

Over de ontwerper en de postzegels

De postzegelvellen zijn ontworpen door art-director Ed Annink en grafisch ontwerpers Joris Smidt en Sun Jung Hwang van het bureau Ontwerpwerk. Het team kwam op het idee een wandelroute als uitgangspunt te nemen voor het weergeven van de sfeerbeelden van de steden. De hoogtepunten worden op het postzegelvel geaccentueerd door middel van silhouetten. Bij Arnhem is voor overwegend groene tinten gekozen als verwijzing naar de eretitel 'Groenste stad'. De rode kap die te zien is op het postzegelvel van Maastricht verwijst naar het carnavalsfeest dat daar uitbundig wordt gevierd. In de aangebrachte tekstballonnen zijn interessante weetjes te vinden over de belangrijkste bezienswaardigheden van de beide steden.

De oplage is 94.500 postzegelvelletjes Arnhem en 97.000 postzegelvelletjes Maastricht. De postzegels zijn vanaf 29 maart 2010, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten in de betreffende steden. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in 2009 bedroeg 4.216 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT